Има стотици животни по света, които могат да ви убият. Може да бъдете разкъсан от мечка, изяден от акула или стъпкан от слон.

Това обаче далеч не са най-смъртоностите животни. Те се намират в следващия Топ 5 на най-отровните създания на света.

5. Каменна риба

Този вид риба официално е считан за най-отровния в света. Дължи името си на факта, че прилича на камък.

Идеално се слива с морската среда в плитките тропически води, които обитава, най-вече в Индийския и Тихия океан. Най-опасната част на каменната риба са нейните гръбни перки. Там е мястото, където се намират шипове, пълни с токсична отрова.

Ако имате лошия късмет да се сблъскате с отровните перки на рибата, ще изпитате една от най-силните болки на света. Отровата води до шок, парализа и смърт в рамките на няколко часа.

Въпреки че е най-отровната риба в света, тя става за... ядене. В Япония от нея приготвят специален вид суши, наречено окозе, което е едно от най-скъпите в света.

4. Синьопръстен октопод

Срещат се три вида синьопръстенни октоподи, като всички живеят в Тихия океан. Представляват малки, красиво оцветени създания и са едни от най-отровните животни в света.

Когато излиза на лов, октоподът се слива с околността и дебне предпочитаната си храна - малки раци и скариди. След като бъде провокиран, бързо сменя окраската си и показва жълтия си цвят с ярки сини петна.

Едно докосване от него е достатъчно да убие човек. Всъщност, в тялото му се съдържа толкова отрова, колкото да отнеме живота на 26 възрастни индивида.

Най-опасният ефект на отровата на този вид октоподи е дихателната недостатъчност. Ако пострадате, най-вероятно ще се нуждаете от изкуствено дишане поне в продължение на няколко часа.

Вижте още: Най-отровната храна в света

3. Континентален тайпан

Това е най-отровната змия в света – в едно нейно ухапване се съдържа достатъчно отрова, за да убие до 100 човека. Не само, че е смъртоносна, но е и бърза – ще отнеме живота ви за по-малко от 45 минути.

За щастие, тя се среща само в пустините на Централна Австралия. Освен това до днес няма нито един документиран смъртен случай, който да е причинен от отровата й, защото змията напада само в краен случай.

2. Бразилски скитащ паяк

Това е най-токсичният паяк в света, спечелил заслужено името си на убиец. Той атакува винаги, когато има възможност, и е смъртоносен и много агресивен.

Освен това не е лесно да бъде избегнат. Както показва името му, паякът не обитава определена територия, а броди дори и из гъсто населени райони.

Бразилските скитащи паяци са отговорни за повече случаи на интоксикация в Бразилия, отколкото всички други животни. За щастие, дори и ако те ухапе, паякът може и да не пусне отровата си.

Ако това с случи обаче, се смята, че това е една от най-болезнените отрови в света заради по-висока концентрация на серотонин в нея. И има доста куриозни странични ефекти, като например ерекция.

Има антидот на отровата и тъй тя е бързо действаща, по-добре ще бъде да го носи със себе си, ако сте в джунглата на Южна Америка.

1. Кубовидна медуза

Кубовидната медуза, или морска оса, е по-опасна от всички други животни в този списък, защото е най-отровното създание в света. Малките пипала на животното съдържат мощна отрова, която е толкова болезнена, че инжектираният крещи, докато загуби съзнание.

Тези медузи убиват повече хора годишно, най-вече в Австралия, отколкото всяко друго животно в този списък. От статистиката, която се води от 1884 г., става ясно, че морската оса убива повече от 5500 души.

Ако някоя от тези медузи ви опари, намажете пострадалото място с оцет, за да спрете разпространението на отровата в кръвта. Съществува и противоотрова. Можете да направите и едно съвсем просто нещо, за да се предпазите от пипалата на животното – плувайте задължително с бански, който да покрива голяма част от тялото ви.