Най-богатият украински бизнесмен Ринат Ахметов защити суверенитета и целостта на своята страна.

В декларация, качена на сайта на неговата финансово-промишлена група СКМ (Систем Кепитал Мениджмънт), той заявява: "Използването на сила и неправомерни действия е недопустимо. Убеден съм, че кризата може да има само едно решение – мирно."

Бизнесменът доскоро финансираше Партията на регионите на отстранения президент Виктор Янукович, припомня bTV.

Ахметов призовава съгражданите си да се сплотят и да осигурят стабилно функциониране на украинската икономика. Ще работим 24 часа в денонощието, за да поддържаме функционирането на инфраструктурата на Украйна. Това ще е нашият главен принос за целостта на страната, отбелязва той.

Подобно изявление направи и председателят на съвета на директорите на Индустриален съюз Донбас Сергей Тарута. Според него въвеждането на руски войски в Украйна може да се разглежда като окупация. Бизнесменът призова украинските си колеги да се обединят в защита на страната.

Новата власт в Киев започна да привлича олигарси и богаташи в управлението. Милиардерът Игор Коломойски прие да стане губернатор на Днепропетровска област, а Серхий Тарута се съгласи да оглави Донецка област.