Вчера ви показахме как президентът на Украйна Виктор Янукович се е сдобил с имение от 350 акра на брега на езеро за 100 млн. долара.

Днес ще си зададем въпроса как синът му Олександър успява само за 5 години да се трансформира от обикновен зъболекар в Киев, печелещ по 14 000 долара на година, до бизнесмен със състояние от 500 млн. долара, управляващ огромен конгломерат от банки, заводи и други бизнеси. Само за 5 години!

Олександър е на 41 години и е най-големият син на Виктор Янукович и съпругата му Людмила.

Завършил е университета в Донецк и е зъболекар по професия.

През 2006 година Виктор Янукович, който тогава е премиер на страната, и синът му започват консолидация на бизнесите си в подготовка за кандидатурата на Янукович за президент. Той и синът му основават Management Assets Corporation, LLC, известна като MAKO Group. Олександър става шеф на тази компания, която две години по-късно вече има активи от 7 млн. долара. Това би трябвало да е съмнително още тогава, при положение, че Янукович е на премиерска заплата и единственият му друг доход е военна пенсия от 24 000 долара на година.

През 2010 година Янукович става президент на Украйна. Едно от първите неща, които прави, е да приватизира обществен парк за своя лична вила.

Вилата на Янукович

След това той приватизира още много бройни държавни предприятия и имоти. И познайте коя фирма е първа на опашката за всяка приватизационна сделка? MAKO Group. Всеки път, когато държавата предложи апетитен договор за построяване на път или търговски център, коя фирма получава поръчката? Фирма, контролирана от MAKO Group, разбира се.

През януари 2011 година Олександър се оказва собственик на 100% от Украинската банка за развитие. Преди той да поеме контрола на нея, тя е била контролирана (съвпадение най-вероятно) от майката на един от най-верните съюзници на Виктор Янукович.

Между април 2009 и септември 2013 година активите на банката нарастват от 9 на 900 млн. долара.

През февруари 2012 година държавните служители в Украйна забелязват, че заплатите им не се изплащат чрез държавната банка Ukreximbank, а чрез частната Украинска банка за развитие.

През ноември 2013 година държавната железница Одеса взема заем от 100 млн. долара при лихва 10.5% на година от... Украинска банка за развитие. През същата година MAKO Group получава лиценза да управлява най-голямата мина в Украйна. Има още десетки такива примери.

През 2013 година MAKO Group получава най-малко 50% от всички държави поръчки, по данни на Forbes Ukraine.

Днес MAKО Group контролира над 20 големи компании от различни сектори – банки, телевизии, застрахователни компании, инвестиционни фирми, имоти, ресторанти и дори винарска изба.

По време на мандата на Янукович като президент 26 депутати успяват да натрупат общо 9.5 млрд. долара.

Личното състояние на самия Олександър Янукович се изчислява на 510 млн. долара. Не е зле за зъболекар, който само допреди няколко години печели по 1 166 долара на месец!