Владимир Путин е приел предложение на германския канцлер Ангела Меркел за създаване на контактна група за започване на политически диалог за Украйна.

Целта на контактната група, евентуално под ръководството на ОССЕ, ще бъде установяване на диалог между Русия и Украйна, съобщиха световните медии, цитирани от БТА.

Двамата лидери са провели телефонен разговор, по време на който Меркел е обвинила Путин в нарушаване на международното право с "неприемлива руска намеса в Крим", съобщи германският правителствен говорител Геор Щрайтер.

От своя страна руският държавен глава е определил мерките, предприети от Русия по отношение на Украйна, като напълно адекватни на извънредната ситуация в страната.

Руският зам.-външен министър Григорий Карасин пък заяви, че никой в Русия не иска война с Украйна. "Ние сме против с такава терминология да се обсъждат отношенията с близката до нас Украйна", допълни той.

Вчера НАТО призова Русия да намали напрежението, да изтегли силите си в базите и да се въздържа от намеса в Украйна, а властите в Киев обявиха всеобща мобилизация.

Днес за ситуацията в Украйна извънредно ще заседават НАТО и външните министри на ЕС.

Руският премиер Дмитрий Медведев пък предсказа „нов преврат“ и „ново кръвопролитие“ в Киев, предаде БНР.

„Авторитетът на президента Янукович е практически нищожен, но това не променя факта, че съгласно конституцията на Украйна той е легитимният държавен глава. Ако той е виновен пред Украйна - проведете процедура по импийчмънт и го съдете. Всичко е останало е произвол и завземане на властта. Такъв ред ще бъде крайно неустойчив“, написа Медведев в социалните мрежи.

В същото време Генералната прокуратура на Украйна е завела ново наказателно дело срещу Виктор Янукович, заяви изпълняващият длъжността генерален прокурор Олег Махницки, цитиран от ИТАР-ТАСС.

В ефира на украинска телевизия Махницки каза, че "след изявлението на Янукович в Русия в Ростов на Дон е взето решение да се заведе наказателно дело за опит и призив за сваляне на конституционния строй в Украйна".