Най-големият производител на луксозни автомобили в света Bayerische Motoren Werke AG (BMW) планира да продаде над 2 млн. коли и SUV-та през тази година на фона на нарастващото търсене в Китай и САЩ.

Доставките на групата, която включва и марките Mini и Rolls-Royce, са нараснали с около 6.5%, благодарение на скок от 9% в продажбите на BMW, е заявил днес главният изпълнителен директор на компанията Норберт Райтхофер. Автопроизводителят ще има нужда от допълнителен завод в Северна Америка, за да задоволи търсенето, и планира да увеличи капацитета на двата си завода в Китай.

BMW, подразделението Audi на Volkswagen AG и Mercedes-Benz на Daimler AG, които планират ръст в продажбите в четвърта поредна година през 2014 г., увеличават производствения си капацитет извън Европа. В следващите 12 месеца Mercedes може да вземе решение за построяване на завод в Северна Америка, заяви главният изпълнителен директор на Daimler Дитер Цетше на отделно събитие по време на автомобилното изложение в Женева.

Продажбите на групата BMW нарастват с 6.4% през 2013 г. до 1.96 млн. автомобила и SUV-та, като само едноименната марка е доставила 1.66 млн. автомобила, което е ръст от 7.5%. Продажбите на Audi са се увеличили с 8.3% през миналата година до 1.58 млн. Ръстът при Mercedes е още по-голям в размер на 11% до 1.46 млн. автомобила.