По принцип щом като се е случила веднъж газова криза, винаги има вероятност да се случи и втори път. Но да се прави аналогия между двете ситуации едва ли е много удачно. Това заяви в сутрешния блок на БНТ бившият директор на "Булгаргаз" Димитър Гогов по повод опасенията от нова криза с доставката на газ заради кризата в Украйна подобно на януари 2009 г.

"Ако се стигне до това да се прекратят доставките на газ към Украйна заради неплащане към "Газпром", много е вероятно и самата украинска компания да започне да черпи газ от този, който се транзитира към Европа", анализира Гогов, като уточни, че все пак ситуацията в момента не е същата. "Да не говорим, че чисто календарно като ситуация онова беше през януари, сега сме март. . .", допълни той.

Според бившия депутат и енергиен министър Румен Овчаров няма сериозен риск от нарушаване в доставките. Той коментира в тв студиото, че очаква успокояване на конфликта. Той припомни, че проекти като проваления "Набуко" и изпълняващия се "Южен поток" биха осигурили в голяма степен енергийна независимост на България в подобни ситуации.

По отношение готовността на България за непосредствена реакция в случай на прекъсване на доставките бившият енергиен министър Трайчо Трайков посочи, че в момента ситуацията е много по-добра в сравнение с 2009-а.

"На първо място вече имаме местен добив, който може да гарантира около 1/4 от дневната консумация, ако се наложи. Имаме реверсивна връзка при Кулата, което означава, че веднага може да започне доставка на газ от Гърция към България, а не както е обикновено – от България към Гърция. И не на последно място – топлофикациите, които поддържат запаси от алтернативно гориво от мазут в случай на проблеми с доставките на газ, вече много по-бързо могат да минат на това гориво", обясни той.

Трайчо Трайков припомни, че в София през 2009 година преминаването на алтернативно гориво отнема над 24 часа, докато инсталациите заработиха с мазут.

Според него проектът "Южен поток" не се влияе пряко положително или отрицателно от сегашната ситуация. "Самият "Южен поток" беше използван като инструмент за торпилирането на други проекти, които са реална възможност за диверсификация, посочи Трайков като даде за пример провала на проекта "Набуко".