Русия може да намали до нула икономическата си зависимост от САЩ, ако Вашингтон наложи санкции на Москва заради Украйна, заяви съветник на Кремъл. Той предупреди, че американската финансова система е изправена пред крах, ако това се случи.

"Ще намерим начин не само да сведем зависимостта си от САЩ до нула, но и да излезем от тези санкции с голяма полза за нас самите", заяви икономическият съветник на Кремъл Сергей Глазиев. Той допълни, че Русия може да спре да използва долари за международни транзакции.

"Опит за обявяване на санкции би довел до крах на финансовата система на САЩ, което би могло да предизвика края на доминацията на САЩ в глобалната финансова система", допълни Глазиев, цитиран от БГНЕС.

Вижте още: С какви армии разполагат Русия и Украйна - в цифри

По-рано днес Владимир Путин нареди на руските войски, които от сряда извършваха неочаквани военни учения, да се върнат в базите си, съобщи говорителят на Кремъл Дмитрий Песков.

"Главнокомандващият на руските въоръжени сили и руски президент Владимир Путин даде нареждане на войските и на бойните части, участващи във военните учения, да се върнат в базите си", заяви Песков, цитиран от руските агенции.

Путин нареди в сряда изненадваща инспекция на войските във военните области на запад, недалеч от Украйна, и в централната част, за да се установи бойната им готовност. Операцията трябваше да продължи до 3 март и в нея бяха мобилизирани 150 000 войници.

Руският министър на отбраната Сергей Шойгу уточни, че операцията не е свързана със събитията в Украйна. Множество подобни инспекции бяха извършени след завръщането на Путин в Кремъл през 2012 г., последната беше насочена към войските в Далечния Изток и се състоя през юли миналата година.