Йената падна до най-ниското си ниво от близо две седмици спрямо долара, след като съветници на японското правителство обявиха, че най-големият пенсионен фонд в света вече няма нужда да се концентрира върху местни облигации предвид ускоряващата се инфлация.

Австралийската валута поскъпна в четвърти пореден ден, след като данни показаха, че продажбите на дребно в страната са нараснали три пъти по-бързо от прогнозите на икономистите, а търговският излишък на Австралия е бил най-големият от повече от две години.

Доларът запази понижението си спрямо кошница от основни валути, след като данните на ADP вчера показаха, че заетостта в частния сектор на САЩ е нараснала с по-малко от очаквнаото, увеличавайки опасенията, че суровата зима се е отразила на икономическия растеж.

Еврото запази понижението си от вчера спрямо кошница от девет основни валути преди срещата на Европейската централна банка (ЕЦБ) днес.

Йената поевтиня с 0.4% до 102.73 йени за долар по-рано днес, след като преди това докосна 102.76, което бе най-слабото от 21 февруари насам. Японската валута изгуби 0.4% до 140.99 йени за евро. Еврото остана почти без промяна спрямо долара на ниво от 1.3724.

Японският държавен инвестиционен пенсионен фонд, който управлява активи за 128.6 трлн. йени (1.25 трлн. долара) трябва да търси доходност от 1.7% плюс темпа на увеличение на заплатите на служителите, според доклад на комисия, сформирана с цел да помогне на министерството на здравеопазването на Япония да вземе решение относно инвестициите на фонда.

Австралийският долар поскъпна с 0.3% до 90.12 щатски цента в най-дългата си печеливша серия от началото на годината и увеличи ръста си спрямо щатската валута на 1% за седмицата.

Стойността на износа на Австралия е надвишила тази на вноса с 1.43 млрд. австралийски долара (1.3 млрд. долара) през януари, което е най-големият търговски излишък от август 2011 г. насам. Икономистите очакваха излишък в размер на 100 млн. австралийски долара. Продажбите страната пък са нараснали с 1.2%.

Вчера стана ясно, че щатските компании са създали 139 000 нови работни места през февруари, докато икономистите, участвали в проучване на Bloomberg, прогнозираха ръст на заетостта в частния сектор от 155 000.

Утре се очакват данните за неселскостопанската заетост в САЩ, които според предварителните очаквания ще покажат, че икономиката е създала 146 000 нови работни места през миналия месец, в сравнение със 113 000 през януари. Безработицата се очаква да остане на ниво от 6.6%, което е най-ниското от октомври 2008 г.

Йената поевтиня спрямо 16-те най-търгувани валути вчера на фона на пониженото на търсене на активи убежища, след като руски и щатски дипломати се срещнаха в Париж, за да обсъдят политическата криза в Украйна.

Еврото падна с 0.3% вчера спрямо кошница от други основни валути, следени от Bloomberg. Очакванията на икономистите са, че днес ЕЦБ ще запази основната си лихва на рекордно ниското ниво от 0.25%.

БВП на еврозоната е нараснал с 0.3% през последното тримесечие на 2013 г., обявиха от Евростат вчера.