Богатството на щатските домакинства се е повишило до нов рекорд в края на миналата година заради повишението в цените на имотите и акциите.

Нетното богатство на американците се е повишило с 2.95 трлн. долара през четвъртото тримесечие на изминалата година до 80.66 трлн. долара, превишавайки предходния рекорд.

Стойността на притежаваните имоти, потребителските стоки и банковите депозити на домакинствата са нараснали през тримесечието.

Нетното състояние на домакинствата в САЩ за цялата изминала година е нараснало с 14%, водено от повишението с 5.6 трлн. долара в стойността на държаните акции и с 2.3 трлн. в стойността на притежаваните имоти.

До голяма степен зад повишението в благосъстоянието на американците стои ултрастимулиращата политика от страна на Фед.

Рекордно ниските лихви близки до нулевите нива, както и програмата от стимули свършиха своята работа, като стабилизираха американската икономика след кризата и оттласнаха ръста й.

Повишението в благосъстоянието на американците прави по-лесно заемането на средства, като в същото време прави потребителите по-спокойни и уверени в потреблението им.

Ръстът в дълговете на домакинствата се е забавил до 0.4% на годишна база през четвъртото тримесечие спрямо 3% предходното тримесечие.