Агрия Груп Холдинг АД е сключило предварителен договор за придобиване на 100% от дяловете от капитала на компания, развиваща търговска дейност в сферата на агропроизводството в района на Североизточна България (област Русе) – Диасвет ЕООД.

Компанията е титуляр на право на собственост на активи и права (недвижими имоти – стопански постройки, ведно с прилежащ терен, движими вещи – селскостопанска техника с прикачен инвентар и права на арендуване на общо 7 060 дка (седем хиляди и шестдесет декара) земеделски земи).

Сделката предстои да бъде финализирана в срок до края м. март 2014 г.

Сделката не попада в приложното поле на чл.114, ал.1 от ЗППЦК, тъй като такъв тип сделки съгласно предмета на дейност на „Агрия Груп Холдинг”АД, в съответствие с разпоредбата на чл.114, ал.9 от ЗППЦК са в рамките на обичайната търговска дейност, представляваща съвкупността от действия и сделки, извършвани от дружеството в рамките на предмета му на дейност.

Сделката е в изпълнение на част от инвестиционната програма на холдинга в направление увеличаване на обработваемите земеделски площи и засилване на ескпортната ориентация на компанията, каквато е стратегията за развитие в дългосрочен план.

Придобиването на права на обработка на земеделски земи посредством придобиването на действащи компании създава увеличение на мащаба на бизнеса на холдинговата група и разбира се, възможност за мащаб в обработките, което е от съществено значение в агропроизводството.

Акциите на Агрия Груп Холдинг приключиха изминалата седмица на ниво от 8.15 лв., с което отчитат поскъпване от началото на 2013 г. от близо 65%.