Поскъпването на еврото създава низходящ натиск върху икономиката на еврозоната, според члена на Европейската централна банка Кристиан Нойер.

„Поскъпването на единната валута е от изключителна важност за икономическото и инфлационното развитие“, коментира Нойер пред финансовото издание Bloomberg. “Когато еврото поскъпва, то създава допълнителен негативен натиск върху икономиката и инфлацията, така че това не ни прави щастливи в момента“, допълва още членът на ЕЦБ.

Еврото поскъпна с 6.7% спрямо долара през последната една година, като прави вносните стоки по-конкурентоспособни на европейските пазари и в същото време износът на европейските компании става относително по-скъп.

След изказването на Нойер единната валута отбеляза понижение и се търгува при нива от 1.3875 спрямо върха от 1.3915 рано днес.

През изминалата седмица ЕЦБ запази нивото на лихвите при рекордно ниските 0.25% на година. „Смятаме, че условията са точно такива, каквито ги искаме“, коментира Нойер.

Инфлацията в еврозоната е при ниво от 0.8% през изминалия месец, което е значително под целта от 2% на ЕЦБ.

Нойер заяви, че централната финансова институция следи отблизо инфлацията и развитието на икономиката в региона и е готова да действа с различни средства, ако е наложително.