Снегът се стопи и започна сезонът на гурбетите. Цели села се изнасят в посока Гърция и Кипър, където изкушават с оферти от 700 до 1000 евро за работа в селското стопанство и туризма.

Сезонната работа има също в секторите горско стопанство и услуги. Освен от познати, офертите могат да се видят и в Агенцията по заетостта, припомня ТВ7.

Главният експерт в агенцията Юлиана Николова посъветва мераклиите за гурбет да внимават с посредниците, за да не бъдат излъгани. В сайта на агенцията са публикувани само обяви на фирми, които търсят конкретно български произход.

В момента хит на офертите за бране на ягоди от Испания и грах от Финландия и Дания. Основно оферти идват от Германия, а напоследък има голяма активност от Великобритания. Освен сезонна, се предлага и постоянна заетост. Особено търсен е медицинският персонал - сестри, лекари и т.н.

За работа в закусвални на известна американска верига заплащането е фиксирано на 7.71 евро на час, а бране на ягоди в Испания се плащат чисто 38.01 евро на ден и т.н.

Болногледач във Великобритания взима 1200 лири, програмист в Австрия ще прибира 2115 евро, транжор в Холандия получава 12 евро на час, а дърводелец в Австрия 2150 евро и т.н.

Всички цитирани суми за заплати са от актуалните оферти на сайта на Агенцията по заетостта.