Тузарските ресторанти по морето наддават за гурме готвачи и сомелиери още преди да е стартирал сезонът. Заплащането за баш майсторите в кулинарията и напитките тръгва от 2 бона нагоре по договаряне.

Хотелите с олинклузив търсят главни готвачи и помощници за тях в кухнята, като заплатите вървят от 700 лева до 1500 лева. В момента в ресторантите се търсят масово помощник-готвачи, като и там заплатите са на нива от миналата година - средно брутно възнаграждение около 420 лв.

На юг главните готвачи също водят класацията по най-големи заплати. Луксозните ресторанти дават най-много пари, но имат и най-големи претенции към кандидатите. Заплатите тръгват от 2 бона и стигат до 5 хилядарки месечно.

За "тавана" могат да претендират само прочути имена в бранша, които са натрупали стаж и в чужбина. Кандидатите за главни готвачи трябва да имат солиден опит и да бъдат магьосници в кухнята, посочва вестник "Стандарт".

Хотелите в Слънчев бряг, които предлагат изхранване на блок-маса, са свалили критериите и заплатите за тази позиция. Възнагражденията за главни готвачи там са от 1000 до 2000 лева. Приблизително толкова вземат управителите на ресторанти в курорта. Пазарлъкът започва от 1200 лева нагоре.

Професиите с най-много психопати

Значително по-големи са заплатите на хотелските управители, които се цанят от 1600 до 2000 лева за месец. Висококвалифицираният персонал вече е нает и свободни места за изброените длъжности трудно се намират.

В момента усилено се търсят по морето помощник-готвачи, администратори, сервитьори и бармани. За тези длъжности заплатите варират от 500 до 600 лева, като повечето хотелиери дават допълнително и по 100 лева за пътни или квартира.

В по-луксозните хотели заплатите за администраторите са от 700 до 800 лева. С най-ниски заплати са сервитьорите и пиколата - 400 лева. Те обаче си докарват поне по една заплата отгоре от бакшиши.

Най-много свободни работни места са обявени в момента за продавачи. Търговците търсят магазинери и касиери за дрехи, обувки, хранителни стоки и сергии. Заплатите са от 600 до 700 лева, а допълнително се осигуряват квартира или транспорт по избор.

От 300 до 400 лева вървят заплатите на камериерките, които също разчитат на допълнителни доходи от бакшиш. В началото на следващия месец по морето се очаква истинско нашествие от ученици и студенти.

В края на учебната година средношколците се изсипват на тумби в южните курорти, за да търсят сезонна работа. Те са без претенции какво ще работят и рядко се пазарят за високи заплати.