Често на търговете на големите аукционни къщи се харчат много пари. Там се продават автомобили, картини и бижута. Но дори и най-скъпите вещи не са в състояние да заменят разкоша на човешкото общуване.

Може би това е мотивирало организаторите на този различен търг: в близко бъдеще всеки желаещ може да си купи правото да общува с великия испански главен готвач на легендарния ресторант El Bulli Феран Адриа.

На търг на Sotheby's в Хонконг ще бъдат предложени две вечери с този известен готвач, а също и сувенири от El Bulli.

Някой вероятно ще се почуди: струва ли си да харчите много пари за обяд с готвач, дори известен? Но общуването с главното действащо лице в El Bulli ще е истинска награда за хората, очаровани от света на лукса, блясъка и световната кухня.

Началната тръжна цена на необичайния лот е 5 хиляди долара и може да расте безкрайно. Едната вечеря с Адриа ще бъде продадена на търг на 3 април в Хонконг, а другата - на 26 април в Ню Йорк.

Всички приходи от търга ще отидат за фонд El Bulli - организация, основана от Феран Адриа, занимаваща се с изучаването на готвенето и развитието на кулинарното изкуство.

В допълнение, ще бъде финансиран онлайн проектът на готвача Bullipedia - гастрономически еквивален на "Уикипедия" .