Азиатските индекси се понижиха, насочвайки се към тримесечен минимум, вследствие на подновените опасения за развитието на китайската икономика. Петролът и валутите на развиващите се страни поевтиняха, а златото поскъпна. Медта се търгува близо до най-ниската си стойност от юли 2010 година .

Индексът MSCI Asia Pacific Index загуби 1.4% от стойността си, насочвайки се към най-ниското си затваряне от 20 февруари насам. Хонконгският основен индекс загуби 2% от стойността си.

Йената поскъпна, превръщайки се в убежище за инвеститорите, които бягаха от риска. Австралийският долар и валутите на развиващите се страни поевтиняха.

Междувременно Германия заплаши Русия, че ако не промени курса на политиката си по отношение на Украйна до следващата седмица, рискува по-нататъшни санкции.

„Опасенията на пазара са, че китайският ръст все още се забавя, а сенчестата икономика е в особено големи размери и заплашва финансовата стабилност в страната“, според Шейн Оливър, инвестиционен стратег в AMP Capital Investors Ltd., цитиран от Bloomberg. “Налице е опасност малката корекция да се задържи по-дълго време. В същото време налице са още рискове, свързани с Китай и Украйна“, допълва специалистът.

Шанхайският основен индекс се търгува при най-ниската си стойност от началото на годината. Китайските компании, търгуващи се в Хонконг, поевтиняха с 1.6%, като от пика си на 2 декември са загубили 19%.

Японският Nikkei 225 загуби 2.2% от стойността си, а австралийският основен индекс S&P/ASX 200 се понижи с 1.1%.

Златото с незабавна доставка поскъпна с 0.7% вчера до нива от 1 357.60 долара за унция. Платината добави 0.5% към стойността си.

„Инвеститорите се насочват към класически защитни активи, каквото е златото, заради несигурната международна обстановка“, коментира Тони Фарнхам, анализатор в Perth at Patersons Securities Ltd., цитиран от Bloomberg.

Фючърсите на щатския суров петрол се понижиха с 0.7% до 99.35 долара за барел, понижавайки се за трети пореден ден преди данните за запасите на петрол и петролни продукти в САЩ.