На пазара на труда предстоят големи промени, за които хората и правителствата не са подготвени, смята съоснователят на Microsoft Бил Гейтс, който е и най-богатият човек в света, информира Business Insider.

Според Гейтс след 20 години, много работни места ще изчезнат и ще бъдат заменени от софтуерната автоматизация ("ботове" на технологичен жаргон, въпреки че Гейтс е използвал термина "софтуерно заместване").

"Софтуерното заместване, независимо дали става въпрос за шофьори, сервитьори или медицински сестри, напредва. С времето технологиите ще намалят търсенето на работници, особено на по-слабо квалифицираните.

След 20 години, търсенето на пазара на работна ръка за много видове умения, ще бъде значително по-ниско. Не мисля, че хората си представят това."

Той не е единственият, който прогнозира такъв мрачен сценарий за трудещите се. През януари списание Economist пусна статия, в която изброява над десет професии, които със сигурност ще бъдат превзети от роботи в следващите 20 години, между които продажбите по телефона, счетоводителите и служителите в търговията на дребно.

Гейтс смята, че данъчното законодателство трябва да бъда променено така, че да насърчава компаниите да наемат служители. Той дори не изключва премахването изцяло на някои данъци. Гейтс не е почитател на идеята за увеличаването на минималното заплащане, тъй като се опасява, че поради тази причина работодателите няма да наемат нови хора точно за работните места, които са най-заплашени от автоматизацията.