Подобни ситуации са рядкост, но изчезването на самолета от полет 370 на Malaysia Airlines преди около 10 дни не е първият случай, в който самолет изчезва безследно.

Вижте девет случая на мистериозно изчезнали самолети и пътнически катастрофи, подбрани от CNN. Десетилетия по-късно някои от тях все още остават неразрешени.

Полет 370 на Malaysia Airlines (2014 г.)

Пътническият самолет Boeing 777 изчезна миналата събота, около час след като бе излетял от столицата на Малайзия за Пекин. Преди да бъде изгубен контакт с него над водите между Малайзия и Виетнам, самолетът не е подавал сигнал за някакви проблеми.

Спасителни екипи от различни държави претърсват водите около Малааксия полуостров, но засега няма намерени никакви следи от самолета. Мистерията около самолета и 239-те пътници на него продължава да се заплита все повече.

Полет 447 на Air France (2009 г.)

Самолетът Airbus A330 излита от Рио де Жанейро на път за Париж на 31 май 2009 г. Няколко часа по-късно, докато лети над Атлантическия океан, той уведомява контролния център за местонахождението си.

Това е последният контакт със самолета. Последното му известно местонахождение е на между два и четири дни с кораб от най-близките пристанища, а дълбочината на океана затруднява търсенето.

Изминават близо две години преди по-голямата част от самолета, повечето тела и черната кутия да бъдат извадени. Всичките 228 души на борда загиват.

През 2012 г. френските власти обявиха, че ледени кристали са повредили системата, която определя скоростта на самолета, което довело до изключване на автопилота. Самолетът просто се забил в океана.

Boeing 727 (2003 г.)

Преди 11 години Boeing 727 изчезва в столицата на Ангола - Луанда.

Самолетът излита от международното летище „Четвърти февруари“ на 25 май 2003 г. на път за Буркина Фасо. Машината излита с изгасени светлини и изключен транспондер.

Информацията за броя на хората на борда на фирмения самолет е противоречива, но се смята, че самолетният инженер Бен Падия е един от тях. Според някои информации той е бил сам, а според други на борда е имало трима души.

От тогава няма никаква информация за самолета, а местонахождението му е неизвестно и до днес.

Вижте още: 10 мита за самолетите и летенето, на които хората още вярват

Полет 990 на EgyptAir (1999 г.)

Преди 15 години Полет 990 на EgyptAir Flight се спуска внезапно, губейки височина от над 4 000 метра за 36 секунди.

Самолетът Boеing 767, който пътува от Кайро за Ню Йорк, се разбива в Атлантичаския океан близо до крайбрежието на щата Масачузетс.

Останките от него са намерени по-късно, но причината за катастрофата през октомври 1999 г., в която загиват 217 души, остава неясна.

Някои от теориите са за евентуално самоубийство от страна на пилота или помощник-пилота, гарнирани с разкази за боричкане в пилотската кабина. От Египет твърдят, че самолетът е имал технически проблем.

Полет 800 на TWA (1996 г.)

Летящият към Париж самолет се взривява във въздуха малко след излитането си от Ню Йорк, при което загиват всичките 230 души на борда.

Свидетели твърдят, че са забелязали ивица светлина и огнено кълбо, пораждайки съмнения, че терористи са уцелили самолета с ракета. Други пък обвиняват метеор или снаряд за случилото се.

Според Националния борд за безопасност на транспорта в САЩ експлозията е породена от късо съединение, което е възпламенило резервоара на самолета.

Въпреки това обяснение, около тази катастрофа има конспиративни теории, че правителството е прикрило нещо.

Британският самолет Stardust (1947 г.)

Преди 67 години британски самолет изчезва над Андите в Аржентина, след като излита от Буенос Айрес на път за Чили.

След като издирването на самолета, който носи името Stardust, не дава резултати в продължение на повече от 50 години, се намесват почитателите на конспиративните теории. Предположенията за извънземна намеса обаче са опровергани през 2000 г., когато останките от самолета бяха намерени заровени надълбоко в глетчер.

В катастрофата на 2 август 1947 г. умират 11 души, информира BBC.

Последното съобщение на морзов код от Stardust е думата "STENDEC." Десетилетия по-късно значението на думата остава мистерия.

Бомбардировачите от Полет 19 (1945 г.)

Полет 19 не се отнася само до един самолета, а за пет военни бомбардировача, които изчезват близо до крайбрежието на Флорида на 5 декември 1945 г.

Единият самолет е бил управляван от летателен инструктор, докато другите са били управлявани от квалифицирани пилоти с 350-400 часа във въздуха.

От радиовръзката става ясно, че инструкторът се изгубва, след като компасите спират да работят. Радиовръзката се губи преди да бъде определен какъв точно е проблемът, а от самолетите и до днес няма и следа.

Мистерията се засилва от това, че самолетът, изпратен, за да търси самолетите от Полет 19, също изчезва. От патрулния самолет, който излита по-късно същия ден, също няма и следа до днес.

Полет 19 изчезва в района, известен днес като Бермудския триъгълник.

Вижте още: 13 неща, които пилотите не искат да знаете

Британски изтребител (1942 г.)

Отклонил се изтребител на Kралските военновъздушни сили се разбива в горещите пясъци на пустинята Сахара в Египет на 28 юни 1942 г.

Пилотът изчезва безследно, а повреденият P-40 Kittyhawk е счетен за безвъзвратно изгубен.

Преди две години обаче служител на петролна компания го открива 70 години след инцидента.

Изненадващо, той е невероятно добре запазен, а по-голяма част от корпуса, крилата, опашката и приборите в пилотската кабина са непокътнати.

Според експерти тогава самолетите са летели само с основни припаси, така че шансове за оцеляване на пилота не са били добри.

Амелия Еърхарт (1937 г.)

Изчезването на Амелия Еърхарт вероятно е най-известната неразрешена мистерия с изчезването на самолет.

Една от първите жени-пилоти изчезва по време на околосветски полет.

През 1937 г. тя предприема пътешествието със своя самолет Lockheed Electra. Около 11 000 км преди края на пътуването тя прави заход към остров Хаулънд, в Тихия океан.

Радиовръзката с нея се влошава и последното нещо, което е предадено по радиото, е "Движим се на север и на юг," според нейната биография.

След като са похарчени 4 млн. долара за претърсването на близо 650 000 кв. км в океана, САЩ прекратяват издирването.

Днес съществуват много теории, но съдбата на Еърхарт и нейния навигатор Фред Нунън остава неизвестна.