„Българският Стоунхендж” се руши и разграбва от иманярите вече 12 години. До бунището на село Старо Железаре се намира тракийско светилище на 3000 години. Използвано е за ритуали и астрономически наблюдения.

Все още личи как големи камъни са били подредени в правилен кръг. Те са били 24 на брой, а сега са останали не повече от 4-5, при това разрушени. Светилището е открито през 2002 г. от проф. Георги Китов. 12 години по-късно то пустее, посочва bTV.

Над 40 000 българи се обединяват в социалните мрежи, за да спасят останките от, както го наричат, "Българския Стоунхендж". Инициативен комитет обвинява Министерството на културата, че е допуснало обектът да бъде разрушава.

„През 2010 г. има парламентарно питане към бившия министър на културата Вежди Рашидов за това съоръжение и той обещал, че ще издаде заповед за неговата защита, което явно не се е случило”, казва Бисер Хънтев.

Преди дни нова комисия от Министерството на културата посещава светилището и препоръчва то да бъде засипано с пръст, докато се намерят пари за спасяването му. Инициативният комитет е против, защото смята, че така обектът ще бъде разрушен напълно.

Археолозите твърдят, че това е единственото решение за момента. Въпреки предписанията на различни комисии към Министерството на културата, не са взети никакви мерки вече 12 години.