Европейските индекси отбелязаха най-голямото си увеличение от близо две седмици насам в понеделник, след като санкциите към Русия не бяха толкова сурови, колкото някои анализатори бяха предрекли.

Мерките дойдоха, след като на референдума в неделя мнозинството в Крим гласува отцепване от Украйна и присъединяване към Русия, въпреки обявяването му от Европейския съюз и САЩ за незаконен.

Увеличението в стойността на акциите дойде, след като от САЩ и Европейския съюз обявиха налагането на санкции върху руски официални лица в отговор на референдума в Крим, прoведен в неделя, в който повече от 95% гласуваха за присъединяване към Русия.

Референдумът бе счетен за противоконституционен от украинското правителство в Киев, Щатите и Европейския съюз, но парламентът в Крим използва гласуването за обявяване независимостта на региона и официално поиска разрешение от Русия за присъединяване към страната.

Петер Диксон, икономист от Commerzbank в Лондон, каза, че са съществували много опасения, свързани с избора и с факта, че нещо „твърде лошо може да се случи“. Тези страхове обаче са изчезнали напълно в понеделник, когато и референдумът, и налагането на санкции минаха гладко.

Санкциите включват ограничения за получаване на визи и замразяване на финансовите активи на длъжностните лица, свързани с кризата в Кримския регион. Въпреки това допълнителни, по-строги мерки не е късно да се появят.

Американският президент Барак Обама каза в понеделник, че „ако Русия продължи намесата си в Украйна, ние сме готови да наложим допълнителни санкции“.

Американските акции приключиха търговията в понеделник със значително увеличение, след като инвеститорите пренебрегнаха слабите ограничителни мерки, които Европейския съюз и САЩ предприеха във връзка с референдума в Крим.

Вместо това те насочиха своето внимание към по-добрите от очакваните икономически данни във връзка с промишленото производство и производствената активност в Ню Йорк и региона. Въпреки повишението на цената на акциите, те записаха най-малките обеми на търговия тази година.

Икономическите данни, публикувани преди и след отварянето на пазарите, показаха, че са малко по-добри от очакванията. Промишленото производство за февруари е нараснало с най-бърз месечен темп от шест месеца насам, възстановявайки се след слабия старт в началото на тази година, причинен от лошото време.

Индексът, измерващ условията за производство в Ню Йорк и региона, демонстрира слабо подобрение за март след резкия спад миналия месец.

EUR/USD

Еврото записа слаб ръст спрямо долара в първия ден от новата седмица. След поредното повишение двойката все повече се доближи до съпротивата от миналата седмица при 1.3964 и при появата на по-упорити бичи настроения, тя ще бъде пробита. Сесията бе отворена на цена от 1.3911, като в началото посоката на движение не бе ясно изразена. По-рязко възходящо движение бе регистрирано следобед, когато бе стигнат и връх за деня при 1.3946. Впоследствие силите бяха изравнени и валутите финишираха на курс от 1.3920.

Подкрепа: 1.3706; 1.3641; 1.3561;
Съпротива: 1.3964; 1.4242;

GBP/USD

Паундът регистрира динамична сесия спрямо долара в понеделник. В крайна сметка цените на отваряне и затваряне на сесията бяха близки, съответно 1.6639 и 1.6632. Слабото понижение в стойността на английската валута не оказа особено голям ефект върху двойката и тя остана близо до подкрепата при 1.6567. При появата на мечи тренд тя може да бъде преодоляна. В началните часове търговията бе относително спокойна без резки промени в тренда. Значителен спад бе регистриран около обяд, когато бе достигнато дъно при 1.6604. Веднага след това загубите бяха напълно заличени, а разликата между най-ниската и най-високата цена за деня бе в размер на 61 пипса.

Подкрепа: 1.6567; 1.6475; 1.6249;
Съпротива: 1.6820;

USD/CHF

Променливи нива на търговия бяха регистрирани и от долара спрямо франка в понеделник. Въпреки привидното възходящо движение в началото на сесията, в крайна сметка валутите финишираха без особена промяна в цената, около подкрепата при 0.8698. Сесията бе отворена на курс от 0.8723, като бичият тренд бе преобладаващ до достигането на връх при 0.8755. Малко след това в рамките на два часа стартовите нива бяха възстановени. По този начин в края на сесията преднината за американската валута бе от едва от 8 пипса.

Подкрепа: 0.8698;
Съпротива: 0.8803; 0.8895; 0.8928;

USD/JPY

Доларът отбеляза ръст спрямо йената в понеделник. След поредицата негативни сесии американската валута най-накрая успя да възстанови част от изгубените позиции и по този начин двойката се отдалечи от подкрепата при 100.72. Стартът бе даден на цена от 101.35, като възходящото движение започна още от самото начало. Биковете оказваха влияние над валутите до финала на търговията, като най-интензивни бяха около обяд, когато бе регистриран връх за деня при 101.86. Финалната линия бе пресечена около тези нива при курс от 101.80.

Подкрепа: 100.72;
Съпротива: 102.82; 103.74; 104.83;

Отдел Международни финансови пазари
ИП Евро-Финанс АД

forex@eurofinance.bg
www.eurofinance.bg

* Настоящият материал не представлява препоръка за покупко/продажба на ценни книжа.