Доларът запази ръста си от вчера спрямо йената преди началото днес на двудневната среща на Федералния резерв на САЩ, на която се очаква да се вземе решение за ограничаване на количеството изкупувани държавни облигации, информира Bloomberg.

Йената поевтинява спрямо 16-те най-търгувани валути, след като опасенията, че референдумът в Крим за отделяне от Украйна ще породи допълнително напрежение в региона, отслабнаха. Европейският съюз и САЩ наложиха санкции на високопоставени руски ръководители в Русия и Крим.

Австралийският долар за кратко поскъпна, след като протоколът от последната среща на централната банка на страната показа, че вероятно предстои период, в които лихвите няма да бъдат променяни.

Йената поевтиня с 0.1% до 101.85 йени за долар в сравнение с вчера, когато изгуби 0.4%. Японската валута поскъпна с 1.9% през миналата седмица спрямо долара, което бе най-голямото седмично повишение от седмицата, приключила на 24 януари.

Йената изгуби 0.1% до 141.87 йени за евро - в сравнение с вчера, когато поевтиня с 0.5%. Еврото се търгуваше на ниво от 1.3930 спрямо долара, в сравнение с 1.3922 при затварянето в Ню Йорк вчера.

Днес е първата среща на Фед откакто председателят Джанет Йелън зае поста през миналия месец. Централната банка намали количеството на изкупуваните всеки месец държавни ценни книжа от 85 млрд. долара през тази миналата до 65 млрд. долара тази година.

През миналия месец Йелън обеща по-нататъшно намаляване на количеството, ако състоянието на икономиката продължи да се подобрява.

Началното строитество в САЩ вероятно бележи ръст от 3.4 до 910 000 на годишна база през февруари, в сравнение с предходния месец, според осреднената прогноза на икономистите, участвали в проучване на Bloomberg. Според отделно проучване разрешителните за строителство са нараснали с 1.6% до 960 000 през миналия месец, в сравнение с 945 000 през февруари.

Най-голямата японска брокерска къща Nomura Holdings Inc. препоръчва да се купува долара срещу йената между настоящото ниво и 101.75.

“Срещата на Фед през тази седмица може да е катализатор за поскъпване на долара,” смятат анализатори от Nomura.

Руската рубла вчера се оттласна от рекордно ниското си ниво, поскъпвайки с 0.6% до 42.7821 спрямо кошницата от долари и евро на Централната банка на Русия. Руският борсов индекс Micex скочи с 3.7%, след като се бе сринал със 7.6% през миналата седмица. Азиатско-тихоокеанският индекс MSCI Asia Pacific нарасна с 0.8% днес.

Австралийският долар остана почти без промяна на ниво от 90.80 щатски цента в сравнение с вчера, след като нарасна с 0.3% след излизането на протокола от срещата на Централната банка на Австралия от 4 март. Австралийската валута вчера поскъпна с 0.7%.

От централната банка обявиха, че виждат повече признаци, че рекордно ниските лихви подкрепят икономическия растеж и повториха, че вероятно предстои период, в който лихвите няма да бъдат променяни.