„Необходимо е да се направят малки стъпки от всички страни, за да се търси баланс в енергийната система в страната. Трябва да се намалят разходите в системата, но няма признаци това да се случи. Балансът в системата е нарушен".

Това заяви бившият министър на икономиката и енергетиката Трайчо Трайков в предаването „Лице в лице" по БТВ.

Според Трайков има два начина балансът в системата да се възстанови - цените на тока да се увеличат или да се намалят разходите на дружествата. "Ако бъдат национализирани ЕРП-тата нищо няма да се случи. Дългът ще остане и държавата ще трябва да плаща", обяви Трайков. И добави: „Въпреки проблемите в сектора режим на тока няма да има".

„Искам да кажа на хората, които продължават да твърдят, че аз съм помогнал да се увеличи броят на фотоволтаиците в енергийната система, че ще ги съдя", допълни той, цитиран от в. 24 часа.

Според Трайков това се е случило по вина на ДКЕВР. "След нарастването на броя на фотоволтаиците стана ясно, че трябва да има повишаване на цената на тока. От ДКЕВР се направиха, че няма фотоволтаици и дългът започна да се трупа. Той се трупа и досега", категоричен е Трайков.

Трайчо Трайков прогнозира, че тази пролет отново ще има пренатрупване на мощности и клиентите ще трябва да плащат за това свръхпроизводство на енергия. Трайков недоумява защо при това свръхпроизводство България продължава да влага пари в нови мощности, визирайки проектът "Южен поток".