От днес в Крим официално влиза в обръщение рублата. В руската национална валута ще се извършват всички плащания, по които една от страните е резидент на Руската федерация. По-рано бе съобщено, че още през миналата седмица редица търговски обекти в Симферопол са започнали да преминават към плащания в рубли. В повечето магазини в Крим са обявени две цени – в рубли и в гривни, съобщава БНР.

Съгласно закона за присъединяването на Република Крим към Руската федерация, платежната единица на територията на Крим и град Севастопол става руската рубла. До първи януари 2016 г. се допуска паралелната употреба на украинската гривна, както по налични, така и по безналични плащания. След тази дата единствената законна валута в анексираните от Руската федерация територии ще бъде рублата.

На 21-и март руският президент Владимир Путин подписа федералния конституционен закон за встъпването на Крим в състава на РФ и образуването на нови субекти във Федерацията – Република Крим и град с федерално значение Севастопол. Путин също така подписа указ за създаването на Кримски федерален окръг и назначи за свой пълномощен представител в окръга Олег Белавенцев.