Уорън Бъфет е един от легендарните инвеститори, известен с това, че подбира добри компании на изгодни цени и смята, че добрият времеви хоризонт да ги държи в портфейла си е „вечно“. Как обаче да подбирате акции като Уорън Бефет? Ето някои от критериите по които Бъфет избира инвестициите си:

1. Гледайте за постоянна възвръщаемост на собствения капитал

Бъфет предпочита този показател пред показателя печалба на акция. Той се получава, като се раздели нетната печалба на собствения капитал.

Това е изключителен начин да се измери възможността на мениджмънта да произвежда стойност за акционерите. Важно е това съотношение да е по-високо от съотношението на конкурентните компании. Всичко над 15% е добре.

Например компанията Coca Cola е изключително добър пример. Тя поддържа високо ниво на възвръщаемост на собствения капитал. Бъфет е инвестирал в компанията през 1979 година, като позицията продължава да е значителна част от портфейла му. Възвращаемостта на собствения капитал при компанията е трайно над 25% през последните години.

2. Търсете компании с консервативно финансиране

Бъфет препоръчва да се купуват акции на компании с ниско ниво на дълга. За да ги откриете, можете да търсите компании с ниско ниво на съотношението дълг-собствен капитал. Високо съотношение означава високо ниво на дълг, несигурна печалба и високи разходи за лихви.

Гледайте съотношението дълг-собствен капитал да е под 1.

3. Открийте стойността

Този критерий е разпространен от Бенджамин Грахам, бащата на модерното инвестиране.

„Преди много време Бенджамин Грахам ме научи, че цената е това, което плащаш, а стойността е това, което получаваш. Независимо дали става въпрос за чорапи или акции, обичам да купувам качествени продукти, които се продават евтино“, коментира Бъфет.

Можете да откриете стойност като разгледате съотношението цена-счетоводна стойност или погледнете към бъдещото съотношение цена-печалба.

Колкото по-ниски са двете съотношения, толкова по-голяма стойност получаваш. Тези метрични показатели могат да се съчетаят с други фундаментални съвети от гениалния Бъфет.

4. Инвестирай в компании, които разбираш

Освен това инвестирай дългосрочно.

„Нашият любим период за инвестиране е вечно“, коментира Бъфет.