Преди няколко седмици Дейв Керпен, автор и главен изпълнителен директор на Likeable Local, получава пощенска картичка, в която са описани някои от нещата, които правят успелите и неуспелите хора.

Картичката била изпратена от Анди Бейли, главен изпълнителен директор на Petra Coach, която също като Likeable Local e член на Entrepreneurs Organization.

Въпреки че двамата шефове никога не са се срещали, Керпен споделя в пост в социалната мрежа LinkedIn, че картичката е оказала сериозен ефект върху него, “затвърждавайки ценностите, в които вярва и напомняйки му ежедневно за отношението и навиците, които трябва да има, за да бъде успял.”

Ето ги и тях:

1. Успелите приемат промяната, докато неуспелите се страхуват от нея

Да приеме промяната е едно от най-трудните неща, които човек може да направи. Светът се движи толкова бързо, постоянно се променя, а технологиите напредват по-бързо от всякога и ние трябва да приемаме това, което идва, и да се адаптираме, вместо да се страхуваме, да го отричаме и да се крием от него.

2. Успелите искат другите да успяват, докато неуспелите се надяват тайно да се провалят

Когато си част от една организация с други хора, за да си успял, трябва всички да сте успели. Трябва да искаме да виждаме колегите ни как успяват и израстват. Ако им желаеш провала, защо тогава въобще работиш с тях?

3. Успелите излъчват щастие, докато неуспелите излъчват гняв

В бизнеса и в живота, винаги е по-добре да си щастлив и да предаваш това щастие на другите. То става заразно и насърчава другите също да излъчват щастие. Когато хората са по-щастливи, те са по-концентрирани и успяват. Ако един човек излъчва гняв, това поставя всички около него в ужасно, немотивирано настроение и от него могат да последват малко успехи.

ВИЖТЕ ОЩЕ: ИСКАТЕ ДА СЕ ПЕНСИОНИРАТЕ КАТО МИЛИОНЕР, ЕТО КОЛКО ТРЯБВА ДА ПЕСТИТЕ!

4. Успелите поемат отговорност за провалите си, докато неуспелите обвиняват другите за това.

Когато има върхове, повечето пъти има и падения. Да си лидер и успял в бизнеса означава, че винаги трябва да поемаш отговорност за провалите си. Когато обвиняваш другите, това не решава нищо; това просто сломява другите хора и от него не произлиза нищо добро.

5. Успелите обсъждат идеи, докато неуспелите обсъждат хора

Клюките няма да ви доведат доникъде. През по-голяма част от времето те са неверни и негативни. Вместо да обсъждат други хора, успелите обсъждат идеи. Споделянето на идеите с другите само ги прави по-добри.

Вижте още: Как спят успелите хора?

6. Успелите споделят данни и информация, докато неуспелите се запасяват с данни и информация

В социалните медии, в бизнеса и в живота е важно да споделяш, за да си успял. Когато споделяш своите данни и информация, може да включиш и други в това, с което се занимаваш, за да постигнеш успех. Кътането на информация и данни е егоистично и недалновидно.

7. Успелите признават заслугите на другите за своите победи, докато неуспелите си присвояват заслугите от другите

Екипната работа е ключова за успеха. Когато работите с други хора, не си присвоявайте заслугите за идеи, които са техни. Да позволяваш на другите да постигат собствени победи и моменти, в които блестят, ги мотивира и в дългосрочен план, колкото по-добре се представят те, толкова по-добре изглеждате вие.

8. Успелите си поставят цели и планове в живота, докато неуспелите нямат цели

Няма как да си успял без да знаеш към какво се стремиш в живота. Визия за живота, 10-годишен план, 3 годишна прогноза, годишен стратегически план и ежедневни списъци с цели са полезни инструменти, които използват успелите хора. Записвайте визията и целите си за живота на хартия!

9. Успелите хора си водят дневник, докато неуспелите казват, че го правят, но всъщност не го правят

Воденето на дневник е страхотен начин за нахвърлянето набързо на идеи, които ви идват на ум и които си струва да не се забравят. Записването им може да доведе до нещо още по-голямо. Можете да използва и приложение, и бележките на телефона си. Не се заблуждавайте обаче като твърдите, че си водите дневник, а всъщност не сте последователни.

10. Успелите хора четат всеки ден, докато неуспелите гледат телевизия всеки ден

Ежедневното четене ви образова по нови теми. Независимо дали четете блог, любимото си списание или хубава книга, можете да се учите и да обогатявате знанията си. Гледането на телевизия, от друга страна, може да е приятно забавление или откъсване от нещата, но рядко можете да извлечете нещо от телевизията, което да ви направи по-успял в живота.

11. Успелите хора се образоват постоянно, докато неуспелите просто се носят по течението

Постоянно научаване на нови неща и подобряването на уменията е единственият начин, по който човек израства. Можеш да си стъпка преди конкуренцията и да бъдеш по-гъвкав, защото знаеш повече неща. Ако просто се носиш по течението, може би пропускаш възможности, вследствие на което не научаваш нови неща и не израстваш.

12. Успелите хора хвалят другите, докато неуспелите критикуват другите

Да похвалиш някого винаги е страхотен начин да му покажеш, че те е грижа. Един комплимент дава на човек естествен прилив на енергия и е акт на вежливост, който кара и вас самите да се чувствате по-добре. Критиките пораждат негативност и не водят до нищо добро.

13. Успелите прощават на другите, докато неуспелите таят злоба

Всеки прави греши, това е човешко. Единственият начин да се премине през това е като простите и продължите нататък. Задържането на гняв само влошава нещата – за вас.

14. Успелите имат списък “Да бъда”, докато неуспелите на знаят какви искат да бъдат

“Да бъда” списъкът е страхотен начин да планирате стратегии за бъдещето. Искам да бъда избран за служебна длъжност някой ден. Искам да изнасям лекции за TED. Искам да бъда главен изпълнителен директор на публична компания. Искам да бъда страхотен баща и съпруг. Неуспелите хора нямат никаква идея какви искат да бъдат. Ако не знаеш какъв искаш да бъдеш, как можеш да постигнеш успех? Какъв/каква искате да бъдете вие?

16. Успелите засвидетелстват признателност, докато неуспелите не ценят хората и света около себе си.

Хората, на които сте благодарни често са тези, които са изиграли голяма роля за вашия успех. Не забравяйте да благодарите на всеки, с който контактувате. Признателността е от основно значение за това да имате успех в бизнеса и живота.