От офиса си в Манхатън Джеф Нотаро управлява скромен портфейл, състоящ се предимно от земя. По-конкретно фондът на Нотаро Black Sea Agriculture инвестира в земеделска земя в Североизточна България, в близост до Черно море. Фондът, който управлявал активи за 1.5 млн. долара, купува висококачествена земеделска земя и я отдава под аренда на местните фермери, пише CNBC.

Нотаро се възползва от един растящ пазар. От 2004 г. насам цената на земеделската земя в България поскъпва средно с 19% на година. Въпреки това тя все още е евтина в сравнение със САЩ. Средната цена на акър качествена земя е 1 850 долара в България и 5 000 долара в Канзас, например. (1 акър се равнява на малко повече от 4 декара)

Земята по българското Черноморие е с по-висока цена, защото е особено плодородна и се намира в близост до пристанища. Цената на земеделската земя за отглеждане на пшеница по Черноморието е средно 4 300 долара на акър. Добивът от нея обаче е средно 71 бушела на акър, в сравнение с 42 бушела в Канзас. (1 бушел се равнява на 27.2 кг.)

"Повече хора трябва да се занимават със земеделие; в противен случай няма да имаме храна", казва легендарният инвеститор Джим Роджърс, който основава международния хеджфонд Quantum Fund заедно с Джордж Сорос в началото на 70-те години.

Роджърс и Нотаро принадлежат към все по-активната общност на инвеститорите в земеделска земя, които се надяват да извлекат печалба от нарастващата нужда от храна по света. "Все още съм много оптимистично настроен за бъдещето на земеделието в световен мащаб", казва Роджърс.

Населението на света се очаква да достигне 9 милиарда души до 2050 г., в сравнение със 7 милиарда днес. Прогнозите са, че количеството обработваема земя на глава от населението ще намалява в следващите няколко десетилетия от 0.218 хектара на човек днес до 0.181 хектара на човек през 2050 г.

По отношение на търсенето по-голяма част от ръста на населението и консумацията на храни ще дойдат от развиващите се държави. С нарастването на доходите в развиващите се страни, потребителите там консумират повече месо. В животновъдството пък се използват огромни количества зърно и вода, което кара фермерите да увеличават добива и обработваемата земя.

По отношение на търсенето реколтите се изравняват след огромният ръст в последните няколко десетилетия започвайки от Зелената революция, която трансформира земеделието в Китай, Индия и развиващите се страни след 60-те години. Днес при 40% от засятата с пшеница земя се наблюдава застой или спад в реколтата.

Собствениците на качествена земеделска земя се очаква да извлекат печалби от всичките тези тенденции, което обяснява защо толкова много инвеститори са бичи настроени по отношение на земята. В следващите две години Нотаро се надява да увеличи активите на своя фонд Black Sea Agriculture от 1.5 млн. долара поне до 10 млн. долара. Това би трябвало да постави под негов контрол поне 5 000 акр, в зависимост от това накъде ще вървят цените в краткосрочен план.

Black Sea Agriculture е придобил 346 акра земеделска земя в България през последните две години, на която се отглежда основно пшеница и в момента се оценява на 1.5 млн. долара.

На пазара на земеделска земя в България цената нараства рязко с размера на площта, защото по-големите площи позволяват по-механизирано, ефективно и вследствие на това по-печелившо обработване. На цена на акр в момента парцел от 75 акра се продава на цена от около 40% по-висока, отколкото парцел с площ 4 акра. "Няма много големи парцели свободни и местните фермери имат желание да ги придобият," казва Нотаро.

Като член на ЕС със сравнително стабилна икономика, България предлага известна сигурност за инвеститорите, които избягват риска. Същото обаче не може да се каже за някои другите развиващите се пазари.

Накрая, Джим Роджърс има един съвет за дребните инвеститорите, които са се насочили към земеделието. "най-доброто, което можете да направите, е да станете фермер, ако допуснем, че знаете какво правите ," казва той. "Мисля си, че ще съм ужасен в земеделската работа, тъй като не зная нищо за нея и нямам опит. Затова се придържам към инвестирането."