От днес стартира набирането на проекти, които ще се финансират по програмата „Мтел еко грант” тази година. Крайният срок за изпращане на проекти за финансиране е 22 април 2014 г. Програмата ще финансира безвъзмездно проекти в областите:

- Опазване, поддържане и възстановяване на местообитания или популации на видове;
- Насърчаване и популяризиране на практики за биологично земеделие.

Мтел обяви ежегодната си грантова програма в рамките на Седмицата на Земята, която тече в момента в телекома (от 24 до 29 март). Всеки един от дните ще бъде посветен на различна еко кауза, която ще ангажира всички 2600 служители на телекома. Финалът на кампанията ще бъде в събота, 29 март, когато Мтел ще се присъедини и към международната инициатива „Часът на Земята“, като изключи осветлението във всички административни и търговски обекти на компанията. В допълнение, съботният ден ще бъде използван от децата на служителите в телекома за засаждане на цветя в двора на Националния военноисторически музей в София.

Ново за Мтел грант 2014 е засилването на образователния и информационен компонент. Най-високо оценени ще бъдат проектите, които предвиждат да работят отблизо с различни групи хора и да въздействат на поведението им. Конкурсът е отворен и за идеи, които насърчават взаимодействието между професионалните природазащитници и училища, детски градини, читалища.
Освен традиционните проекти, през тази година Мтел ще финансира и два специални проекта. „Зелени идеи на колела” ще търси творчески идеи за национален проект, който рекламира ценностите на опазването на природата. Другият специален проект ще бъде свързан с включването на каузи за опазване на природата в традиционните доброволчески активности на служителите в Мтел.

Общият бюджет на „Мтел еко грант“ през тази година е в размер на 50 000 лева, а максималната стойност на отпуснатите средства за един проект е до 15 000 лева.

За финансиране по програмата на Мтел могат да кандидатстват организации, регистрирани по Закона за юридическите лица с нестопанска цел и определени за извършване на дейност в обществена полза. Читалища, регистрирани по Закона за читалищата и ЗЮЛНЦ също могат да подават кандидатури. Всяка организация има право да кандидатства само с един проект.
Критериите за оценка на кандидатстващите проекти са качество и бюджет на проекта, резултати и ефект, и капацитет на организацията. Оценката ще се направи на три етапа. На първия етап кандидатстващите проекти ще бъдат разгледани от програмния екип на Фондация „Помощ на благотворителността в България”, която подпомага Мтел за осъществяването на грантовата програма. ФПББ ще провери спазването на основните изисквания. Проектите, преминали към втория етап, ще бъдат подробно оценени и класирани според колективно достигнати препоръки за решения. В рамките на третия етап Комисия за разпределяне на средствата с участието на представители на неправителствени организации, медии и общественици ще вземе окончателно решение.

Формулярите и описание на необходимите документи за кандидатстване по програма „Мтел еко грант” могат да бъдат свалени от сайта на телекома и от тук. Крайният срок за подаване на документи за кандидатстване е 22 април само онлайн на konkurs@bcaf.org.

Тази година журито, което ще избере проектите за финансиране е в състав: Милен Атанасов, журналист в БНТ (на снимката), Петър Стоянов, заместник-ректор на „Лесотехнически университет, Евгения Друмева, главен редактор на Нетинфо, Константин Вълков, програмен директор „Дарик радио”, Светлана Джамджиева, главен редактор на Клуб Z, Събина Панайотова, блогър, Стефан Аврамов, еколог от Българска фондация биоразнообразие, Елица Баракова, директор на фондация „Помощ за благотворителността в България“ (на снимката), Христо Даскалов, директор Управление на доставките, логистика и операции в Мтел.

Мтел еко грант” е ежегодна дарителска програма, която финансира малки, но стойностни проекти в областта на екологията. Осъществява се със съдействието на фондация „Помощ за благотворителността в България”