„Руските акции са най-подценени в момента, но инвеститорите, които ги изберат, трябва да имат търпение няколко години“. Tова отбеляза Мадс Кофод, ръководител „Макроикономика и стратегии“ в Saxo Bank по време на първия мастър клас за акционери „Избор на акции и стратегии“ от експертите на Елана Трейдинг и датската инвестиционна банка, проведен на 28 март 2014 г.

Специалният гост от Saxo Bank разгледа глобалните макроикономически тенденции, които ще определят движенията на различните пазари на акции през годината и в близко бъдеще.

Анализът му на индексите на възникващите и развитите пазари показва, че руският пазар на акции е най-подценен в момента и е атрактивен за инвеститорите, предвид перспективата да отбележи ръст в бъдеще. Но политическите събития и отношенията на САЩ и ЕС с Русия не предполагат краткосрочен спад, а волатилност, отбеляза Мадс Кофод. Така че инвеститорите, готови на висок риск, могат да се възползват, като обаче изчакат за по-дълъг период.

На въпросите от участниците доколко военен ход на Русия в Източна Украйна ще дестабилизира глобалните пазари, специалистът заяви, че макар да видим краткосрочни негативи, глобалните акции няма да загубят равновесието си.

Мадс Кофод разгледа икономиката на САЩ, еврозоната, Китай и Япония, и заяви, че за Saxo Bank тази година акциите са най-предпочитани като финансов инструмент. „През 2013 г. акциите донесоха добри доходи, същото се очаква и за тази година.“ – поясни Кофод. За 2013 г. американският индекс S&P 500 регистрира ръст от 29.6%.

„На акциите не трябва да се гледа просто като на финансов инструмент, а като на съдружие в компания“ – изтъкна Цветослав Цачев, ръководител „Анализи“ в ЕланаТрейдинг. „Те се отличават от другите инструменти, защото за генератор на доход и могат да бъдат добра защита срещу инфлацията, когато темповете на развитие на компанията я компенсират.“

Емил Петров и Цветослав Цачев от ЕланаТрейдинг посъветваха инвеститорите да комбинират различни методи за оценка на акциите, когато вземат решение за покупка. Ако фундаменталният анализ има своята роля при избора на акция, защото достига до справедливата стойност на актива, то техническият анализ отразява настроенията на пазара и може да даде сигнали за подходящ момент за покупка.

Тримата експерти демонстрираха и обясниха някои стратегии за търговия с акции при краткосрочно и дългосрочно инвестиране. Търговия на акции в двойки, спред трейдинг на индекси и др. краткосрочни стратегии, представени от Мадс Кофод, дават възможност за ограничаване на пазарния риск.