През 2014 г. хората ще са по-склонни към покупки и инвестиции, защото потребителското доверие се е подобрило и вече има очакване за растеж, коментират в специален анализ специалисти от ЕЛАНА Трейдинг.

На Българска фондова борса вече влизат капитали, прехвърлени от банкови депозити, защото инвеститорите вярват, че на борсата може да се печели след ръста от 42% през 2013 г.

За 2014 г. анализаторите на ЕЛАНА Трейдинг очакват запазване на силното представяне на българските акции с ръст на основния индекс SOFIX в диапазона 40%-50%.

Признаците за излизане на нашата икономика от стагнацията вече са налице, посочва Цветослав Цачев, ръководител „Анализи“ в ЕЛАНА Трейдинг.

Износът ще продължи да нараства с добри темпове, благодарение на пазарите в Европа и на Балканите. Експертите от българския инвестиционен посредник допълват, че потреблението показва повишение към края на 2013 г., като това вече е тенденция, а не еднократен ефект преди празниците. Цветослав Цачев прогнозира, че през 2014 г. хората ще бъдат по-склонни към покупки и инвестиции.

Макар повишенията на българската борса да не са свързани толкова с реалната икономика, инвеститорите са оптимистични за българските публични компании и БФБ-София ще повтори една силна година след ръста от 42% през 2013 г., се казва още в анализа.

Експертите очакват, че през 2014 г. основният индекс SOFIX ще регистрира растеж в диапазон от 40%-50%. Според тях основен мотив за нови капитали е вярата на инвеститорите, че вече се печели на местната борса и движението на пари от депозитите към по-рискови активи.

* Материалът е с аналитичен характер и не е съвет за покупка или продажба на активи!