Когато се говори за инвестиции винаги се споменава едно понятие – алтернативна цена. Това би спечелил инвеститорът, ако насочи средствата си към друга инвестиционна алтернатива.

Общо взето за обикновените хора инвестиционните алтернативи са доста по-ограничени, като могат да бъдат сведени в три направления – депозити, акции или имоти. Ще разгледаме плюсовете и минусите на всяка една от тези инвестиционни алтернативи към настоящия момент.

Депозити

Това е най-масовият продукт, в който хората насочват средствата си. Основното им предимство е сигурност и спокойствие за вложителите, а цената е относително нисък доход, който носят на притежателите си.

Неслучайно депозитите на домакинствата растат през последните близо три години и половина, макар и да се наблюдава забавяне на темпа на повишение, предвид на намаляващите лихви. Причината – страната ни е с вторите най-високите реални лихви (разликата между номиналния лихвен процент и инфлацията) в ЕС. В началото на годината депозитите на населението надвишиха сумата от 38.5 милиарда лева. Все още в страната ни могат да се намерят оферти за лихви по депозитите от 5%, което е доста над лихвите, които получават в останалите европейски страни и на фона на дефлацията в страната ни.

Вижте още: 10 факта за депозитите у нас

Депозантите обаче са заплашени от по-нататъшно понижение на лихвите, които за последната година загубиха близо един процентен пункт. Почти всички специалисти са единодушни, че лихвите по депозитите ще продължат да се понижават и през тази година, предвид на добрата капитализираност на родните финансови институции.

И докато предимството на депозитите е тяхната сигурност, може би един от най-големите им недостатъци (освен ниската доходност) е липсата на възможност за ползване на средствата, ако се наложи (предвид че най-добрите оферти за лихви са при срочните депозити).

Инфлацията и нейното забързване са друга сериозна заплаха пред депозантите, която яде от реалния доход, който получават от депозитите си.

Имоти

Пазарът на имоти се стабилизира през последните две години и през миналата година бе регистрирано близко до нулата понижение в цените, на фона на 10% година по-рано. Това накара редица специалисти да заговорят за край на кризата и отминаване на най-лошото на пазара на недвижими имоти.

Вижте още: Нов рекордно скъп апартамент се продава в София

Предвид понижаващите се депозитни лихви доста хора погледнаха към покупката на имот, като макар и малка част от сделките са вече и с цел инвестиции.

Въпросът, разбира се, е дали имотите са евтини (за реализиране на капиталова печалба) от една страна и какъв доход могат да носят те?

Положителна тенденция е подобряване на достъпността на имотите, която е най-висока от осем години насам. При средна цена на двустайните жилища в столицата от около 717 евро (съгласно офертите „продава“ във водещ сайт за недвижими имоти), двучленно семейство с доход от 800 евро на месец изплаща едно жилище в столицата от 65 кв. м за 4.85 години.

И макар съотношението да е под 5 (над което жилищата се смятат за изключително трудно достъпни) и да е най-ниско от поне осем години насам, трябва да се има в предвид, че то все още сочи, че жилищата са относително труднодостъпни.

Друга гледна точка, за да се прецени добра инвестиция ли са имотите у нас, е доходността от наем. Справка сочи, че обзаведен двустаен апартамент в сравнително централен софийски квартал е със средна продажна цена от около 55 000 евро. Такъв апартамент се отдава под наем при нива от около 220 евро, отново според справка в един от водещите сайтове за недвижими имоти.

Това прави доходност от наем в размер на 4.8%, което все още е по-ниско от това, което може да се постигне от депозит. Трябва да се отчетат и допълнителните разходи, свързани с поддържката, данъците и таксите на имота и опасността той да остане незает няколко месеца в годината, което допълнително намалява доходността от наема.

Може да се каже, че инвеститорите, решили да насочат средствата си към покупка и отдаване на имот под наем, по-скоро би следвало да залагат на реализиране на капиталова печалба (от евентуално поскъпване на имота след време), както и на предпазване от инфлацията, доколкото инвестициите в имоти са добро средство за това.

За разлика от депозитите за инвестициите в имоти трябва да се знае, че крият риск и от реализиране на потенциални капиталови загуби (при понижение в цената на имотите в дългосрочен план).

Сред основните недостатъци на инвестициите в имоти като форма на спестяване, е изискването за по-голям капитал и ниската им ликвидност, която е свързана с изискването за по-дългосрочна обвързаност.

Акции

Тези, които заложиха на акциите в началото на миналата година, когато влязоха в сила данъците върху депозитите, са се възползвали от сериозното повишение на родните индекси. За последната една година индексът на сините чипове SOFIX се е повишил с над 40%, като отделни позиции отбелязаха трицифрен ръст.

Вижте още: SOFIX - вторият най-повишаващ се индекс в света

За съжаление едва ли много от индивидуалните спестители са предпочели тази форма на спестяване, която стана особено непопулярна сред срива на борсата през 2008 година.

Колкото и да е трудно, инвеститорите би следвало да се отърсят от емоционалния стрес и отново да погледнат предимствата и недостатъците на инвестициите на фондовия пазар.

Въпросът, който трябва да стои пред всеки потенциален инвеститор, е евтини или скъпи са активите на борсата. Един от най-великите инвеститори на всички времена – Уорън Бъфет, е казал: „Бъди алчен, когато другите ги е страх, и се страхувай, когато другите са алчни“.

Борсата ни се намира в първата фаза на евентуален възходящ тренд, където се реализира обикновено една четвърт от ръста. Или казано по друг начин, налице е сериозен потенциал за по-нататъшен ръст през следващите години.

Инвеститорите, разбира се, не трябва да са прекомерно алчни, предвид на силното повишение на индексите през последната година и половина. Борсата е цикличен пазар и както цените на акциите вървят нагоре, така и могат да коригират. Всяка една по-голяма корекция обаче може да се използва за инвестиране на пазара с дългосрочен план.

Сред факторите, които могат да тревожат инвеститорите, са още сериозното повишение на финансовите оценки на индекса и компаниите, предопределен от ръста в цените им, изпреварващ значително ръста на печалбите.

Необходими са по-нататъшни доказателства за повишение на печалбите на компаниите, които да потвърдят наличието на потенциал за по-нататъшно повишение.

* материалът е с аналитичен характер и не е съвет за покупка или продажба на активи