Западните държави инвестират средства в това да осигурят сигурност и комфорт на своите граждани. Законите се спазват и за това се следи строго. Въпреки това, държави като Великобритания и Франция не влизат в топ 10 на страните с най-ниска престъпност. САЩ са чак на 88-ма позиция.

Виж още: Най-жестоките затвори в света

Вижте кои са 10-те държави с най-ниска престъпност, според данни на ФБР и Световната банка.

10. Сингапур

В държавата не се толерира престъпността и корупцията. През 90-те години Сингапур бе на едно от челните места по екзекуции.

9. Бахрейн

Притежаването на огнестрелни оръжия е забранено, има нисък брой жестоки престъпления. Бахрейн е много привлекателна за имигранти от съседни държави, като Саудитска Арабия, където се практикуват законите на Шериата, тъй като страната е по-либерална (има барове, яде се свинско, законите относно облеклото са по-разкрепостени).

8. Грузия

Престъпността в страната е последните три години се увеличава, но все още е сравнително ниска. В столицата Тбилиси можеш спокойно да се разхождаш сам късно вечер.

7. Люксембург

Има проблем с джебчии в градския транспорт, но като цяло сериозните престъпления са редки. Любопитен факт е, че проституцията е разрешена (макар сводничеството и публичните домове да не са).

6. Малта

Въпреки че е сред най-гъсто населените държави в света, Малта е изключително спокойна и с ниска престъпност. Държавата има стриктни закони за притежаването на оръжие и крадците рядко разполагат с такова.

5. ОАЕ

Престъпността е ниска. Любопитно е, че сред престъпниците често се оказват западни туристи, които са нарушили някои от консервативните закони за показване на близост между двама души (като целувки, секс на плажа и др.).

4. Южна Корея

По-малко от 0.01% от населението разполага с огнестрелно оръжия, защото законът не го позволява.

Опасност за гражданите има не толкова от престъпници, колкото от природата – тайфуни често връхлитат бреговете на страната, има опасност от изригване на вулкани.

3. Хонконг

Полицейски коли патрулират денонощно. Тук гражданите и туристите могат да се чувстват спокойни.

2. Тайван

Туризмът е основен отрасъл за икономиката, така че да осигурят сигурност и спокойствие на хората е приоритет за властите.

1. Япония

В Япония почти навсякъде може да се разхождате през нощта спокойно. За сигурността на гражданите по-притеснителен е проблемът с ядрената централа във Фукушима.