Британският парламент гласува нови мерки срещу имиграцията, но не обсъди продължаването на трудовите ограничения за българи и румънци. Депутатите приеха нови поправки в Закона за имиграцията. Те задължават банките, както и тези, които дават квартири под наем, да проверяват дали даден чужденец пребивава законно на Острова. Временните имигранти, като студентите например, ще трябва да плащат и по 200 паунда, за да ползват общественото здравеопазване. Но най-важната промяна в закона е това, че ще бъде отнемано британското гражданство на чужденци, заподозряни в тероризъм. Чуждестранни престъпници ще могат да бъдат депортирани от Великобритания и още преди да имат възможност да обжалват своите присъди. Решението на британския парламент е смятано за победа над евроскептиците, които настояваха за по-големи промени в Закона за имиграция, съобщава БНР.

Близо сто депутати от управляващата Консервативна партия искаха заподозрените в престъпления чужденци да нямат право да се позовават на Европейската конвенция за правата на човека. Тя предвижда те да не бъдат гонени от страната, ако имат семейство там. Другото тяхно искане беше Лондон да наложи нови трудови ограничения за българи и румънци до началото на 2019 година. Но и двете предложения противоречат на законите на ЕС – нещо, което беше изтъкнато от премиера Дейвид Камерън.

Той обаче успя да победи недоволните си съпартийци само с гласовете на лейбъристката опозиция и депутатите от коалиционните съюзници - либералдемократите. Според наблюдатели на Острова това показва, че макар и временно да са били принудени да отстъпят, евроскептиците все повече ще определят дневния ред в партията на премиера Камерън.