Вероятно никога не сте чували за Барт Макей, 57-годишен юрист от Лас Вегас, който си сътрудничи с много компании от рода на Dot Vegas – хостинг оператор на домейн. Макей всъщност е първият в света доларов милиардер, който натрупва състоянието си от марихуана.

Делът му в CannaVest- проект, който сам определя себе си като „водеща компания за инвестиции в продукти, произведени от марихуана“, се оценява на 1.8 млрд. долара, съобщава Forbes.

CannaVest е най-стремително поскъпващата акция в Америка сред компаниите с пазарна капитализация над 1 милиард долара. Макей смята, че отчасти галопиращият ръст на котировките на компанията е свързан със спекулациите по темата за легализацията на леките наркотици. Компанията обаче няма никакво отношение по темата и се занимава изключително с продукти, несвързани с употребата на марихуана в качеството на наркотик.

Впрочем, самият Макей отказва да се окичва с гръмкия епитет „милиардер”. По думите му той никога не е продавал акции на CannaVest, а ако някога реши да ги „изхвърли“, то цената им моментално ще се срине. „Това е просто оценка на хартия, а не пари, които мога да сложа в банката, казва юристът.- Аз преживях дотком балона на границата на нулата и ми се струва, че нещо подобно се случва с CannaVest и с целия отрасъл инвестиции в продукти от маруихуана“.

Наистина, легализацията на употребата на марихуана с медицински цели във все повече щати подгрява интереса към акции, дори косвено да са свързани със „сивата“ зона. „Ние не работим с наркотици. И въпреки това, в нас виждат някаква борса за марихуана, което съвсем не отговаря на истината“, казва Макей.

Американските финансови власти още през август 2013 г. предупредиха инвеститорите, че съществува риск от балон, а и в много случаи собствениците на такива компании имат криминално минало, както се случи със затворената вече SilkRoad.

Вижте още: Какво е Silk Road, кой е Рос Улбрихт и защо ФБР го арестува?

И така: зад бума на марихуановите компании стоят множество сенчести играчи с лоша репутация. Макей уверява, че е задача на генералния директор на CannaVest Майкъл Мон-младши, да „помогне на компанията да избегне подводните камъни“. Но имената на Макей, Мон и CannaVest вече също са в полезрението на регулаторите, след фондът Roen Ventures, създаден, ако се вярва на иска, в щата Невада, Мейн и Макей, заведе дело срещу тях. Фондът твърди, че е заел 6 млн. долара на начинаещата компания , и настоява сега да получи 17.7 млн. долара за участие на Мон в мошенически сделки със земя в Калифорния.