Очаквано ЕЦБ запази нивото на лихвите на исторически най-ниското им ниво от 0.25% на годишна база.

Банката отговори на очакванията на пазарните участници и стана реалност въпреки призивите от страна на МВФ за по-нататъшни мерки от страна на ЕЦБ в борбата й срещу инфлацията.

Испанските облигации поевтиняха преди оповестяването на решението на ЕЦБ, а индексите на развиващите се пазари прекъснаха временно повишението си от последната седмица.

Индексът Stoxx 600, следящ представянето на най-големите европейски компании, се понижи с 0.1% малко преди оповестяването на решението.

„Щатската и европейската икономика са в състояние, в което не трябва да се притесняваме особено за тях“, коментира Дърк Тийлс, анализатор в KBC Asset Managеment, цитиран от Bloomberg. “Не сме стигнали до момент, в който ЕЦБ се чувства принудена да се намеси“, допълва специалистът.

Еврото регистрира първоначално понижение, но впоследствие се върна до нивата си на търговия отпреди решението при 1.3770.

По-нататъшно въздействие върху нивата на търговия на еврото спрямо останалите основни валути най-вероятно ще има след изказването на Марио Драги което ще се състои този следобед.