Да се хвалиш, че имаш яхта за 100 000 долара е едно, докато да си толкова богат, че да забравиш, че имаш такава яхта е съвсем друго.

В продължение на две години дългата 10 метра Rinker 342 Fiesta Vee стои на шведско пристанище, а от собственика й няма ни вест ни кост.

Ключовете за нея били завързани към парапета на палубата и всички можели да ги видят, което само подсилва мистерията около изоставения плавателен съд в шведското селце Стромщад.

"Всеки просто можеше да се качи на борда и да я запали, но никой не го е правил", казват инспектор Кристер Фуксборг от местната полиция, цитиран от CNN.

С нарастването на дължимата от собственика сума за престоя на яхтата, опасенията, че нещо ужасно му се е случило, започват да се засилват.

В кабината на яхтата са намерени документи от 2008 г., които били една от малкото следи, които полицията имала към изчезналия собственик.

В крайна сметка започва издирването му във Facebook, към което се включва и норвежката преса. То дава резултат и най-най-накрая мистериозният норвежки собственик се появява. Изглежда, че той прости бил забрали, че има яхта.

"Той беше забравил за нея," казва инспектор Фуксборг, който отказва да разкрие името на собственика. "Смята, че той трябва да е наистина богат, за да забрави, че притежава лодка като тази."

"Той бе изненадан. Смяташе, че я е продал преди години."

Въпреки че не била поддържана в продължение на две години, яхтата била в добро състояние.

Най-голямата грижа на собственика сега ще бъде плащането на таксите за престоя. "Като гост на пристанището обикновено плащаш между 30 и 50 долара за 24 часа, през лятото", казва инспектор Фуксборг.

"Не мисля обаче, че той ще има някакъв проблем с плащането."