Президентът на Уругвай Хосе Мухика вече не е най-бедният политик в света, след като новоизбраният премиер на Непал Сушил Коирала бе приветстван в Катманду, съобщава WashingtonPost.

Сушил Коирала положи клетва на 11 февруари. По това време аскетичният начин на живот на новия премиер бе широко известен в родната му страна, но малко известен на света. Въпреки че е роден в богато семейство, Сушил Коирала бил лишен от наследство от баща си. Според неговата имуществена декларация новият премиер има три мобилни телефона, от които един iPhone, а другият е счупен.

Според декларацията той не притежава земя и съвсем доскоро живеел под наем. Сега той ще се премести в официалната резиденция.

Това е дори по-малко от собствеността, притежавана от уругвайския президент Хосе Мухика, който притежава стар фолксваген – костенурка, оценен през 2010 г. на 1900 долара.

Впрочем начинът на живот на новия непалски премиер е продиктуван не само от факта, че живее в една от най-бедните страни в света, но и от личен избор. Коирала се отказа дори и от 650-те долара, които му се полагали за пътуване до Мианмар.

И Коирала, както и Мохика имат сходно минало: докато уругвайският президент е прекарал младостта си, свързана с партизанското движение, непалският премиер прекарва години в затвора за отвличане на самолет.