Едва ли има човек, който да не знае кой е Че Гевара. Много по-малко са тези, които знаят кой е африканският Че, за когото се смята, че е бил най-бедният президент в историята.

Африканският Че- това е Томас Исидор Ноел Санкара, президент на Буркина Фасо от 1983 до 1987 г., когато е свален с преврат и убит.

След смъртта му се оказва, че всичко ценно което той притежава се свежда до старичко „Пежо“, купено още преди да заеме президентския пост, хладилник с неработеща камера, три китари и колело.

Санкара живее с военната си пенсия от 445 долара на месец, а заплата си от 2000 долара дарява на сираци. Комунист по идеология, той твърдо вярвал, че трябва да дава личен пример.

Едно от първите му действия като президент е да смени старото име на страната си с Буркина-Фасо, което на местните диалекти означава „страна на честните хора“.

Провежда мащабни реформи за изкореняване на глада, създаване на система за безплатно образование и здравеопазване, изкореняване на епидемиите, възстановяване на горите на фона на настъпващата пустиня (по негово време на границата със Сахара са посадени над 10 млн. дървета).

Санкара забранява да сложат климатик в кабинета му, защото „е срамно пред хората, за които такъв разкош е недостъпен“.

За разлика от повечето лидери на Черния континент той категорично забранява да се слагат негови портрети в училищата, публичните сгради и по площадите, с обяснението, че „такива като мен са седем милиона“.

Целият автомобилен парк на правителството от Мерцедеси е продаден и заменен с Рено 5- най-евтината кола по това време.

Заплатите на чиновниците са орязани, забранено им е да ползват личен шофьор и да летят в първа класа на държавни разноски. Скъпите западни костюми са заменени с местните памучни туники. На нова година чиновниците били длъжни да правят вноска с социалните фондове.

За нарушение на правилата на Санкара се наложило да уволни половината правителство и да ги прати в колективните ферми, където „ще носят по-голяма полза за обществото“.

След три години на власт, Световната банка отчита, че на практика Буркина Фасо е страна без корупция.

Разбира се- всеки има своите врагове. Сред тези на Санкара били племенните вождове, чиито привилегии (данъци и безплатен труд от селяните) били отнети. Смята се, че в преврата бил замесен и либерийският диктатор Чарлз Тейлър. През 1987 г. Санкара и 12 от неговите сподвижници са убити при преврат, ръководен от Блез Компаоре- тогава министър на правосъдието.

След смяната на властта първият президентски акт на Компаоре е да си купи личен самолет „Боинг“ с парите, предназначени от Санкарта за облагородяване на един от районите на страната.