Кулинарните предпочитания на германската канцлерка Ангела Меркел трябва да останат ''поверителни'', иначе има опасност тя да бъде принудена винаги да яде едно и също, заяви нейният главен готвач Улрих Керц.

"Не мога да ви кажа какво предпочита, защото след това ще й сервират това блюдо навсякъде по света", посочи Керц на пресконференция по повод на годишната среща на главните готвачи на държавни ръководители, наричана още „Кулинарния Г 20“,предаде Франс прес.

В „клуба“ участват готвачи от 20 страни, между които Бернар Восион, който от 40 години готви за френските президенти, споменатия вече Улрих Керц, техните колеги от Кремъл и Белия дом, от пекинския парламент, от ЮАР и дори Шри Ланка.

"Когато стана известно, че Жак Ширак обича телешка глава, президентът трябваше да яде навсякъде по света телешка глава", добави Жил Брагар, основал клуба през 1977 г.

Въпреки това обаче можаха да се прокраднат някои информации за вкуса на Меркел. Според нейния биограф Герф Лангут “дъщеря на протестантски пастор, която отраства в комунистическата ГДР, Ангела Меркел обича простите традиционни германски ястия“.

Рагу и руло от месо с плънка са сред любимите й храни, признава тя. Освен това Меркел е почитателка на картофената супа и на Коледа от години има навика да готви патица. По време на срещата й с френския президент Франсоа Оланд на 15 май, пък германският канцлер включи в менюто паниран шницел с аспержи- типично германско пролетно ястие.

Рядко имаме възможност да научим нещо за тази страна на политиците, но преди година например главният готвач на руските президенти Анатолий Галкин повдигна завесата за вкусовете на Кремъл. Той обясни, че Медведев и Путин обръщат сериозно внимание на външния си вид и се хранят разделно, като предпочитат да ядат много зеленчуци, плодове и пресни подправки.

С Путин в Кремъл дошъл на мода коктейл с много лед, капка лимонов сок, джоджен, няколко капки сироп и 50 грама шампанско, докато Борис Елцин и Михаил Горбачов отдавали предпочитания на водката.

Галкин посочи още, че Горбачов обичал да закусва каша, а по време на визити извън страната опитвал на драго сърце екзотични блюда. Най-взискателният сред обитателите на Кремъл бил Борис Елцин, който обичал месо от глиган и лос и сибирска сига, която се приготвяла по специален начин.

Барак Обама дава личен пример на американския народ, като спортува и твърди, че се храни здравословно. Преди време обаче самият той призна, че сменил готвача си, защото непрекъснато го изкушавал с пай. Бил Клинтън обожаваше Макдоналдс, а Ронъл Рйгън непрекъснато дъвчел желирани бонбони.

У нас единственият готвач с лиценз да приготвя ястия за държавните глави и официалните правителствени делегации се казва Жоро Иванов. Той бе представен преди време от в. „Стандарт“. Готвачът, който приготвя менюто за официалните делегации, разказа, че навремето Първанов обичал да представя пред гостите традиционната българска кухня, а Борисов „винаги е оценявал добрата храна, без много да го афишира".

Българският готвач разказа още, че бил изключително впечатлен от това, че президентите на големите държави имат екипи, които се занимават специално с храните. Имат и супермодерни лаборатории, които пътуват с тях и струват огромни средства. "Поставяш ястието върху нещо като скенер и за секунди излиза резултатът - какъв е целият състав на храната", разказа той.