Израелци откриха летния сезон по Черноморието два месеца по-рано. Туристите от Тел Авив кацнаха с чартър на летището в Сарафово.

Две години след атентата за мерките за сигурност официално не се говори, но нивото на безопасност не е спадало – нито на летището в Сарафово, нито в Слънчев бряг, където почиват израелските туристи.

Мерките за охрана обаче се променят периодично, като новости ще има и тази година. Една от причините е, че се очаква наплив на израелски туристи, които не само идват по-рано, но ще бъдат и повече.

През миналата година те бяха под 100 000 души, а през 2014 г. се очакват 130 000 – връщане към нивата от 2011 г., годината преди самоубийствения атентат на бургаската аерогара.

Въпреки спомена

На 18 юли 2012 г. автобус с израелски туристи беше взривен на летище Сарафово. Загинаха петима израелци и българският им шофьор, а над 30 бяха ранени. Разследването на атентата беше удължавано няколко пъти и все още не е приключило.

Въпреки жестоките спомени, Южното Черноморие остава сред предпочитаните места за лятна почивка на израелските туристи, посочва bTV.

„Партньорството е на по-добро ниво, по-добро, отколкото преди атентата. Нека да го кажем простичко - по-добре е, усеща се, израелският турист го оценява. Инцидентът не се забравя, не можеш да го изключиш, да кажеш: „Това не е станало", но те го приемат", обяснява почетният консул на Израел Орлин Мандов.

В късния следобед вчера на Сарафово кацна първият за сезона чартър с близо 150 израелски туристи. Те споделиха, че са уверени, че всичко ще бъде наред по време на почивката им.

Доказателство за възстановения интерес е и рекордно раното откриване на сезона в Слънчев бряг. В единствения, отворен за сега, хотел трескаво подготвят казиното за първите си гости.

„Тъй като има специфика в този пазар, подготвяме допълнително мерките за сигурност, ескортирането през целия им маршрут до тук. Не мисля, че на някого му пречи това, че мястото е достатъчно добре охранявано... още повече, че ние го правим възможно най-деликатно, без да бъде натрапчиво", коментира управителят Красимир Токушев.

Повече охрана

Сезонът започва по-рано и за полицията в Слънчев бряг. „Допълнителните мерки това са предимно присъствие в районите, в хотела, в който са настанени и в местата, които посещават", обяснява Георги Рударски от РПУ-Несебър. В пика на лятото, броят на командированите полицаи ще бъде увеличен.

Новият терминал на летището в Бургас е по-малък и ще има допълнителна охрана, за да не се смесват израелските туристи с останалите.

Мерките за сигурност ще засегнат всички пътници. Ще се увеличи времето за проверка на багаж и документи. Колите ще трябва да спират на по-отдалечения паркинг, до стария терминал, и то след като са минали щателен контрол на входа на летището.