Тъжната истина е, че повечето хора не осъзнават кога унищожават шансовете си за успех и щастие. Те не разбират как отблъскват резултатите, които твърдят, че отчаяно желаят.

Вижте най-често срещаните (и болезнени) начини, по които хората саботират собствения си успех, и няколко съвета как нещата могат да бъдат променени, според Forbes.

Хората не създават достатъчно силни граници

Вашите “граници” са невидимите бариери между вас и външния свят (работа, училище, семейство, приятели). Вашите граници регулират притока на информация между вас и вашите външни системи. Ако не разбирате себе си достатъчно добре (в това число вашите предпочитания, нужди, ценности и визия), или ви липса необходимата сила, за да създадете подходящата граница, ще разберете, че успехът е невъзможно да бъде постигнат. Да наложите достатъчни граници и да ги прилагате всеки ден от живота си е умение от съществена важност.

Вижте още: 11 мита за успеха и тяхното разобличение

Ние не се раждаме с разбирането за тази основна нужда от граници. Това, което е важно да разберете, е къде свършвате вие и къде започват другите и и как да създаде граница, която пропуска ценната информация, но в същото време ви предпазва от поведения, език и действия, които са обидни, неуважителни или агресивни. Можете да прецените веднага дали вашите граници са слаби: ако смятате, че ви се налага да се примирявате с неуместно, неуважително или агресивно поведение, само, за да си изкарвате прехраната, върху вашите граници трябва да се поработи. Не забравяйте – вие помагате за това, което ви се случва.

Съвет: За да изградите по-силни граници, започнете като видите къде чувствате, че сте най-неуважавани и подценявани и предприемете една малка стъпка, за да промените това. Първо обаче трябва да вярвате, че да се отнасят към вас с уважение, внимание и вежливост е нещо, което не подлежи на обсъждане.

Хората не знаят как да вземат “правилните” решения, които ще ги движат напред

Всеки ден взимаме редица решения, които променят живота ни – от това каква работа да приемем или отхвърлим, до това с какви партньори ще си сътрудничим до това в какви нови посоки да се насочим. Тези решения могат доведат до болезнени отклонения, ако се сблъскат с това, което наистина искаме дълбоко в себе си. Разбирате ли как да вземете решение така че то 1) да е в тон с това, което знаете, че е истина, 2) допринася положително към вашите способности и опит, и 3) създава нови, изгодни възможности за вас? Повечето хора така и никога не се научават да вземат ефективни решения – да преценяват прозорливо възможностите пред тях, да оценяват точно рисковете и ползите от всеки потенциален избор и да събират куража, да следват правилното решение.

Ако решенията ви не са в тон с това кой сте или с това, което цените дълбоко, ще смачкате възможностите си за истински успех, независимо от това колко “добро” изглежда решението в дадения момент.

Съвет: За да подобрите способностите си за взимане на решения, първо разберете кое е най-важното нещо за вас. След това помнете, че всичко, което правите е избор. Избирайте да координирате всяко решение пред вас с основните ви ценности, нужди и желания.

Хората имат слаби комуникативни способности и разрушават необратимо мостове

За да си успял в кариерата си, трябва да се научиш да комуникираш сполучливо, с яснота, увереност и състрадание и уважение към другите. Толкова много хора разрушават мостове и затръшват врати пред невероятно нови възможности, защото не са запознати с основните неща за общуването. Няма как да имаш успех в дългосрочен план, ако се държиш като кретен, сноб или нарцис, имайки се за нещо повече от другите и оставяйки сляп и глух за техните нужди и желания. Успехът може да дойде временно, но той ще ви се изплъзне ако начина ви на общуване дразни и обижда хората, навсякъде където отидете.

Съвет: Осъзнайте колко ефективен е начина ви на общуване днес. Обмисляте ли внимателно посланията си преди да говорите, преценявайки как ще бъдат приети те от другите, или просто изстрелвате това, което мислите и чувствате без да се замисляте за последиците от това?

Хората не осъзнават съществено важната необходимост от общност

Много професионалисти действат като отцепници, погазвайки грубо останалите и не разбирайки този основен принцип на успеха – не можеш да направиш, това което искаш в кариерата си и в света, ако си сам. Имаш нужда от поддръжници, посланици и мисионери, които да разгласят делото ти и които ще те свържат с хора, които ще те изкачат до следващото ниво. Разбира се, че можеш да постигнеш минимален успех и сам, но ще саботираш какъвто и да било дългосрочен успех, ако не осъзнаеш, че имаш нужда от други хора и ако не изградиш общност, която те подкрепя.

Съвет: Разгледайте вашата общност днес. Колко души имате във вашия ъгъл, които са въодушевени от това, което правите и с удоволствие ще ви предложат връзки и подкрепа, които ще ви изведат до следващото ниво? Ако са само неколцина, трябва да си създадете нови взаимно изгодни отношения с други хора. Протегнете ръка още днес в социалните медии, лично, на срещи за нетуъркинг и на служебни сбирки. Използвайте вскяо място където можете да се свържете с хора, които ви вдъхновяват и мотивират. Бъдете в тяхна полза първи. Изградете подкрепяща ви общност от хора, които са 10 стъпки преди вас, вършейки неща, по начини, които вие уважавате.

Вижте още: 14 навика на нещастните хора

Хората следват, вместо да водят

Може да сте участвали в семинари и обучения за това как да се “държиш” и говориш като бизнес лидер, но нищо от наученото там няма да има ефект, ако не можете да сте лидер в собствения си живот – ако не знаете, как да сте господаря на собствения си кораб, следвайки собствените си заповеди, собствената визия и схващания. Ключът към дълготрайния професионален успех е да имаш куража и отдадеността да вдъхновиш и мотивираш първо себе си. След като го направите, ще станете по-добри в това да водите и другите.

Не бъдете последователи. Водете в собствения си живот. Когато го направите, ще видите как личните лидерски качества се преливат в професионални.

Съвет: Задайте си въпроса: “Къде следвам другите в живота си вместо да ценя моето собствено сърце, разум и дух? Къде личните ми възгледи и стандарти за честност биват жертвани в полза на подкрепата на възгледите на някои друг?

Хората не посяват семената на бъдещето, което ще им харесва

Това е още едно нещо, на което не ни учат докато растем и се развиваме – управление на кариерата. Вашата кариера няма просто да тръгне сама в правилната посока. Вие трябва активно да насочвате.

Да, трябва да правите това, което е необходимо, за да сте добре финансово и това включва и временното изпълняване на роля, която не ви харесва. Никога обаче не жертвайте бъдещото си аз. Намирайте начини да посаждате семената на на вашето бъдеще всеки ден като развивате умения и трупате сила и опит в посоките, които ще ви правят щастливи. Отнасяйте се бъдещото си аз с уважение и загриженост и предприемайте действия, които ще ви помогнат да прогресирате към подходящата за вас работа по правилния начин. И не забравяйте – вие сте много повече от настоящата ви работа и от това, което шфът ви мисли за вас. Вие сте невероятни, талантливи и надарени и светът има нужда от вашите дарби. Не ги пропилявайте.

Съвет: Отговорете на този въпрос: Когато сте на 90 г. и погледнете назад за какво искате да сте се борили, да сте дали, допринесли, научили, създали и оставили след вас? Какво бихте искали да казват хората за вас? В професионално отношение, знаете ли какво искате и какво наистина искате? Ако работите работа, което не харесвате, какво можете да направите днес, за да подобрите настоящото си състояние