Летните заведения на открито в Слънчев бряг да имат вечерен час, призоваха вчера хотелиерите в курорта. Те настояват кръчми, барчета и ресторанти, които нямат шумоизолация, да спират работа в 23.00 часа вечерта.

Предложението ще бъде внесено за гласуване в общинския съвет на Несебър още този месец. Идеята за вечерен час на заведенията в Слънчев бряг е на Съюза на собствениците. Собствениците на хотели са бесни от силната музика, която ехти през нощта от стотици кръчми.

Шумът и смесицата от различни мелодии са невъобразими и тормозят туристите. Почиващите пък заливат всеки сезон службите за защита на потребителите с жалби, вдигат скандали и търсят неустойки за нарушеното си спокойствие.

Хотелиерите настояват общинските власти в Несебър и полицията да вземат драстични мерки относно спазването на режима и да налагат строги санкции на нарушителите, посочва вестник "Монитор".

"Всяка година си говорим едни и същи неща и проблемите остават. Всяко лято поставяме въпроса с шума от заведенията вечер и никой не предприема мерки. А тези проблеми се отразяват на качеството на туризма. Един недоволен турист, който не е мигнал 10 дни от чалгата под прозорците си, няма повече никога да стъпи тук", възмущават се хората от бранша.

През миналия сезон инспекторите са съставили над 400 акта на заведения заради високи децибели. Въпреки това ефектът е нулев, твърдят потърпевши. "Отиват, проверяват и ги санкционират. Музиката спира за минути и след като проверяващите си отидат, заведенията отново пускат музиката", заяви хотелиерът Веселин Налбантов.

Хотелиерите от Съюза на собствениците настояват още да бъдат отделени повече средства за реклама на летните курорти като туристическа дестинация на чуждите пазари. Бизнесът иска поне 1% от приходите от туризъм да отиват за външна реклама.

Вече от няколко години нямаме участия на големите международни борси в Лондон, Берлин, Москва и др., което беше станало традиция. Причината е предимно финансова. Става дума за около 30 млн. лева, каза Благой Рагин, шеф на Българската хотелиерска и ресторантьорска асоциация.

От две години чакаме да се случи съвместният проект с община Несебър по програмата „Регионално развитие”. Той предвиждаше трите общини - Бяла, Долни чифлик и Несебър, да изработят нови рекламни материали и да се осъществят съвместни представяния на 4 големи туристически изложения в чужбина

Това трябваше да се случи през 2013 и 2014 година. За съжаление обаче бенефициентът на проекта – община Несебър, все още не е провела обществените поръчки за изработването на рекламните материали. Не е ясно и кога ще стане това”, заяви шефката на Съюза на собствениците в курорта Елена Иванова.