Дори в Антарктика може да се намерят църкви и храмове. Изследователите на ледения континент също се нуждаят от подкрепа отгоре, може би дори повече от други. Този преглед представя най-далечните места на поклонение в света.

Църквата в снеговете

Този християнски параклис е един от най-южните храмове в света. Той е неконфесионален, тоест не принадлежи на определено вероизповедание, и се намира в станцията Макмърдо на САЩ на остров Рос. Независимо от местоположението, храмът два пъти е бил унищожаван от пожар. През зимата църквата се посещава от 200 енориаши, а през лятото енорията расте до 1000. Този храм се опитва да отговори на нуждите на всички религии. Преподобният Майкъл Смит е изжвършвал дори будистки и бахайски церемония.

Църквата Света Троица

Православната руска църква на остров Ватерло се намира недалеч от руската полярна станция Белингсхаузен. Храмът е построен в Русия, а след това е демонтиран и транспортиран до Антарктика. Тук могат да се съберат до 30 души и да се проведе дори сватбена церемония.

Католически параклис в ледената пещера на гарата Белграно II

Най-южният църква в света се намира в ледена пещера в аржентинската полярна станция Белграно II. Денят и нощта тук се редуват на интервали от 4 месеца, а в нощното небе може да се наблюдава северното сияние.

Църква „Свети Франциск от Асизи“

Изследователска станция Есперанса, където се намира църквата Св. Франциск, е смятана от аржентинците за най-южния град на страната им. Това е едо от тринадесетте аржентински селища на континента. Освен църквата, тук работи постоянно училище, музей, бар и болница с родилно отделение, в което дори има родени няколко аржентинци.

Чилийски параклис“Санта Мария Рейна де ла Пас“

Може би това е единствената църква в света, построена от товарни контейнери. Намира се в най-голямото селище в Антарктида Вила лас Естелас. Семействата живеят тук целогодишно като работници на чилийската военна база. Тук до 80 души прекарват зимата, а през лятото техният брой достига 120. В селото има училище, общежитие, поща и банка.

Параклис на Пресветата дева от Лухан

Параклисът се намира на друга аржентинска антарктическа станция Марамбио. Там беше първото летище в Антарктика, което все още се използва много често. Поради това, станцията е наречена "врата към Антарктика."

Параклисът „Св. Иван Рилски“ на остров Ливингстън

Българската православна църква е построена в българската полярна станция, основана от четирима изследователи през 1988 година. Това е най-старият православен храм в Антарктида. Въпреки строгостта си, параклисът има дори истинска камбана, дарена от бившия заместник министър-председател на България Никола Василев, който някога е работил като лекар на станцията.

Вижте още: Най-красивите храмове от целия свят