Замъците са характерни за пейзажа на Европа. Но и американците могат да с похвалят с подобни сгради. Ето десет от тях:

Кастело ди Амороза Напа Вали, Калифорния

В този замък в тоскански стил се произвеждат вина от 2007 г. насам. Дегустации и екскурзии се организират 364 дни годишно – замъкът е затворен само на Коледа.

Фонхил, Дойлстаун, Пенсилвания

Замъкът е построен между 1908 и 1912 г. от Хенри Мърсър и е смесица от средновековни, готически и византийски архитектурни стилове. Макар че първоначално е бил предназначен за дом, в него днес се помещава музеят „Мърсър“.

Вижте още: Най-скъпо продадените замъци

Болдт, Таузънд Айлънд, Ню Йорк

Кацнал на брега на река Сейнт Лорънс, Болдт е една от най-екстравагантните подобни сгради в страната. Построен от милионер за съпруга му, която трагично умира преди да е завършен, замъкът има 120 стаи, много от които са отворени за обществеността.

Белведере, Ню Йорк

Центърът на Манхатън не е точно мястото, на което бихте очаквали да намерите замък, но това е факт. Белведере се изправя в сърцето на Сентрал Парк. Построен през 1865 г. като наблюдателна кула, в него днес се помещават офисите на Националната метеорологична служба.

Йолани, Хонолулу, Хавай

Ако трябва да сме честни, американските замъци не са истински замъци, а само сгради с подобна архитектура. Не и Йолани. Красивият дворец във флорентински стил служи като дом на последните двама монарси на Хавай, което го прави единствената официалната държавна резиденция на кралски особи в Щатите.

Торнууд, Лейкууд, Вашингтон

През 1907 г. Честър Торн купува подарък на годеницата си Анна –английско имение на векове, което пристига в САЩ под формата на строителни материали. По-късно то се превръща в Торнууд, който днес е хотел.

Хърст, Сан Симон, Калифорния

Имотът със 165 стаи е завършен през 1947 г. и разполага с красиви градини, тераси, басейни и пътеки, както и колекция от 25 000 артефакти - всичко това е отворено за туристите.

Билтмор, Ашвил, Северна Каролина

Макар да не носи името „замък“, бившата резиденция на Джордж Вашингтон Вандербилт е най-големият частен дом в страната с 250 стаи. Той дори има своя собствена винарска изба. Също толкова впечатляващи са и градините на имението, особено през пролетта.

Замъкът на Пепеляшка, Орландо, Флорида

Въпреки че този замък не е нищо повече от създаден от Disney тематичен парк, той има своите корени в реалността – оформен е с елементи, подобни на европейските замъци, като Фонтенбло и Версай.

Вижте още: Разходка из най-красивите български крепости

Смитсониън, Вашингтон

Американският президент може и да не живее в замък, но все пак във Вашингтон има един такъв. Това е Смитсониън, където се помещава Информационният център на института и административната му централа. Построена през 1885 г., сградата първоначално е била дом на първия секретар на Смитсъновия институт - Джоузеф Хенри.