Защо някои хора са по-успели от други? Защо едни чувстват, че са се реализирали, докато на други им се струва, че са влезли в някакъв професионален коловоз?

Отговорът е – техният речник. Речникът на човек зависи силно от манталитета му и от начина, по който гледа на живота си, както на личния, така и на професионалния, пише Forbes.

Ето няколко неща, които вероятно никога няма да чуете успелите хора да казват и причините защо това е така:

Това е невъзможно!

“Това не може да бъде направено” просто не е в тяхната ДНК. Успелите хора знаят, че винаги има решение на всеки проблем. Понякога трябва да си изобретателен, но няма такова нещо като невъзможно.

А когато целта изглежда прекалено голяма за постигане, те подхождат към нея на малки части – те знаят, че с много малки стъпки в крайна човек може да стигне до върха на най-високата планина.

Не ми пука!

Страстта, от друга страна, е част от тяхната ДНК. Никога няма да чуете иноваторите да кажат “Мразя работата си!” или “Не ми пука!” Ако нямата тази ключова съставка – страст в комбинация с визия, никога няма да можете да преодолявате предизвикателства и да поемате рискове, да създавате нови неща и да разраствате бизнеса си.

Спрете да задавате въпроси!

Умните хора знаят, че такова нещо като “глупав въпрос” не съществува. Те знаят, че веднага след като любопитството изчезне и спрем да задаваме въпроси, радикалните иновации приключват.

Някои от най-изтъкнатите лидери, като Стив Джобс и Джейнс Дайсън, са насърчавали своите екипи постоянно да поставят под въпрос начина, по който правят нещата и предизвикват традиционното мислене. Техните любими въпроси са: “Защо?” “Защо не?” и “Ами ако?”

Защо аз трябва да правя това?

Във всеки бизнес и особени при тези, които се разрастват, много хора трябва да носят много шапки. Нещо повече, хората, които доброволно се заемат да откриват пропуски и да ги поправят, са обикновено същите, които се забелязват най-много, увеличават отговорностите си и в крайна сметка създават нещо наистина невероятно.

Вижте още: Суперхрани, които ядат успелите хора

“Не е моя работа да върша това” просто не присъства в техния речник.

Не мисля, че трябва да променяме начина, по който правим нещата.

Визионерите винаги поставят под съмнение начина, по който се правят нещата. Те намират по-добри, по-бързи и по-ефективни начини да постигат задачите и да прилагат подходящите стратегии.

Те навлизат в сфери, в които не се чувстват комфортно, само за да могат да продължат да се развиват и да помагат на екипите си да са с едни гърди напред. Те разбират, че промяната е необходима и че почиването на стари лаври не е пътят, който ще ги отведе до траен успех.

Благодаря ви, но не търся обратна връзка.

За да успее наистина, човек трябва да е отворен към нови преживявания и перспективи. Човек трябва винаги да е отворен за обратна връзка за това как се справя, как оформя визията си, как води. Тези, които са постоянно отворени за обратна връзка, не само получават уважението на своите екипи и колеги, но получават и безценна възможност да се погледнат през очите на другите.

Никой не е перфектен и всеки има нужда от обратна връзка, за да израства. В крайна сметка трябва да си себе си и има неща, които не би искал да променяш. Понякога обаче обратната връзка и различните перспективи могат да оформят положително начина, по който комуникираш с останалите или подхождаш към проекти.

А ако се провалим?

Провалът е просто част от бизнеса. Джеймс Дайсъ се проваля 5 126 пъти преди да създаде своята прахосмукачка. Томас Едисон се проваля 10 000 пъти преди да създаде електрическата крушка. За тях провалът е бил просто поредния здрав камък, върху който да стъпят по пътя на невероятното откритие.

Успелите хора не се страхуват да се провалят. Те знаят, че е само въпрос на време преди да се провалят (всеки го прави), но това не ги спира от това да измислят и да опитват нови неща.

Вижте още: 14 общи черти на успелите хора

Аз знам най-добре!

Няма такова нещо като човек, който е успял сам. Зад всеки успял човек стои умен екип. Успехът е отборен спорт. Да изградиш страхотен екип около визията си означава да признаеш, че не знаеш всичко и наемаш хора, които попълват пропуските в твоите знания, опит и перспективи и им се доверяваш да ти помогнат да създадеш нещо изключително.

Това е прекалено трудно.

Хората, които постигат най-много в живота си, никога не избират лесния път в случаите, когато наистина е важно. Те разполагат със страстта, постоянството и упоритостта да утъпкат новия път. Да си пръв и да покоряваш нови пътища никога не е лесно.

Понякога наистина трябва да се учиш от грешките и успехите на другите, за да утъпкаш своя път. В крайна сметка обаче, когато настъпи времето да създадат собствената си съдба, успелите хора никога не избират пътя на по-малкото съпротивление.