Доларът е на път да запише най-голямото си седмично понижение от осем месеца спрямо кошница от основни валути, след като протоколът от последната среща на Федералния резерв понижи спекулациите, че лихвите в САЩ ще нараснат.

Фючърсите на паричните пазари са на път да отчетат най-голямото повишение от две години, което дава индикации, че трейдърите са намалили очакванията си за повишение на лихвите в САЩ. Доларът поскъпва в четвърти ден спрямо еврото преди данните за САЩ, които според икономистите ще покажат, че инфлационният натиск все още е слаб.

Австралийският и новозеландският долар поевтиняха, след като понижението при азиатските акции намали търсенето на валути с по-висока доходност.

Доларовият индекс на Bloomberg, който следи представянето на долара спрямо 10 основни валути, остана почти без промяна на ниво от 1 005.61 пункта. Индексът се е понижил с 1.1% от 4 април насам и е на път да запише най-голямото си седмично понижение от седмицата до 9 август.

Доларът се търгуваше на ниво от 1.3892 спрямо еврото в сравнение с 1.3886 вчера, след като губи 1.4% през тази седмица. Йената поевтиня с 0.1% to 141.15 спрямо еврото и изгуби 0.1% до 101.61 спрямо долара. Йената е поскъпнала с 0.3% спрямо еврото през тази седмица и се е повишила с 1.7% спрямо долара

Производствените цени в САЩ вероятно са нараснали с 1.1% на годишна база през март, според прогнозите на икономисти, участвали в проучване на Bloomberg. Официалните данни се очакват днес.

Австралийският долар поевтиня с 0.5% до 93.69 щатски цента, ограничавайки повишението си за седмицата до 0.8%.

Новозеландският долар изгуби 0.5% до 86.37 щатски цента, но въпреки това поскъпва с 0.4% за седмицата. Азиатско-тихоокеанският индекс MSCI Asia Pacific днес падна с 1%, след като вчера щатският индекс S&P 500 изгуби 2.1%.