Новите спортове по света непрекъснато се развиват, както аматьорски, така и професионално. Паралелно с тях се раждат други спортни състезания, които понякога несправедливо засенчени, имат огромен брой лоялни фенове. Тук са само някои спортове, за съществуването на които най-вероятно никога не са знаели:

Сепактакрау

Гледайки тази снимка, вероятно ще решите, че тази популярна в Югоизточна Азия игра е комбинация от карате и волейбол. И не сте далеч от истината.

Играчите хвърлят топка от изсушени палмови листа, а самата игра има много общо с волейбола на Запад. Но както във футбола, играчите удрят топката само главата или краката. Сепактакрау е популярна в Азия, а в края на 80-90-те години дори бе пренесена в Северна Америка. Играта се провежда на платформа с големината на игрище за бадминтон. Два отбора от трима играчи от двете страни на мрежата,се опитват, доколкото е възможно, да запазят топката в игра.

Подводен хокей

Това е доста опасна версия на хокей с характерните силни удари и сблъсъци, а в добавка-с риск от удавяне. Правилата на тази игра са същите като в хокея на лед, като единствената разлика е, че играчите използват дървена или пластмасова пръчка с размер на банан, с която бутат метална шайба на дъното на басейна. Когато играта е особено вълнуваща, за публиката са видими само водни вълни, създадени от трудната битка в дъното на басейна.

Танци с куче

Танците с куче, известни също като Canine Freestyle (кучешки фристаил), са по-скоро изкуство, отколкото спорт. Те съчетават елементи на обучение, послушание и танц. Конкурентните са собственици на домашни любимци в Съединените щати, Великобритания, Япония и други страни, които подхождат към този спорт напълно сериозно.

Улични шейни

Този спорт съчетава шейната и тротоара. Участниците разполагат с дъска за скейтборд, която е с размери да се настани на човешкото тяло. Останалата част от работата прави силата на земното претегляне. Печели, разбира се, който стигне до финиша първи.

Куидич

Както и в книгите за Хари Потър, куидич съчетава магия, атлетизъм и малко кръвожадност. Много фенове на Хари Потър ,без магически способности, но нелишени от амбиция и страст, създадоха своя собствена версия на куидич, макар и не толкова вълшебна и драматична.

Международната куидич асоциация, основана от Middlebury College в щата Върмонт, само за няколко години се превърна в мрежа от стотици отбори от всеки континент. Играта използва същите правила и същата точкова система, както в книгите, само с една голяма разлика – никой не лети на метла.

Селски игри

Летните игри в Източен Дъблин, Джорджия предлагат такива спортове като хвърляне на тоалетна, плюене на семки или скокове в помийна яма. Въпреки че участниците в тези странни игри не получават толкова слава, пари и договор с Nike, няма съмнение, че спортистите трябва да разполагат с огромно чувство за хумор.

Шампионат по пренасяне на съпруги

На финландски Eukonkanto, това е прост спорт с финландски произход, който изглежда така: съпрузите трябва да преодолеят всички препятствия заедно със съпругата си, която виси с главата надолу, притиснала се към шията и гърба им.

Славата не е единствената награда за победителя. Наградният фонд е буре с бира

Конкурси за сеч дървета

Може да изглежда, че изсичането на дървета е доста рутина и тъжен работа. Това да висиш във въздуха и да сечеш дървета обаче е наистина атлетична работа.

Бузлаши

Това е национална игра, типична за Централна Азия, която се играе на кон с топка. Но има една основна разлика от полото - вместо дървени пръчки и топка, играчите използват труп на крава или коза. Отборите се състоят от десет играчи, пет от които са в играта във всеки даден момент. Играчите печелят точки чрез плъзгане на трупа във вратата на вражеската линия. Предвид че играта се играе с мъртви животни, не е изненадващо, че самата тя е доста дива, а публиката не остава без жертви.

Състезание по заваряване

През 2012 г. българският отбор се класира четвърти в това състезание, което се състои в това най-бързо и качествено да се направят заварки по три шаблона.