Крим е в центъра на световното внимание от доста време. Районът, който вече е част от Русия, обаче може да предложи доста и на туристите.

Вижте кои са десетте най-популярни забележителности в Крим:

Замъкът Лястовиче гнездо

Наречен още Крепостта на любовта, замъкът се намира близо до Ялта. Той е считан за една от най-популярните туристически атракции в Крим. Построен е между 1911 и 1912 г., на върха на 40-метровата скала Аврора.

Неоготическият замък принадлежи на няколко известни фамилии през вековете, използва се като библиотека, по-късно като ресторант. През 2011 г., след като напълно е възстановен след земетресение, е отворен като обществен музей.

Вижте още за Лястовиче гнездо тук

Дворецът Ливадия

Ливадия е построен като лятна резиденция на последния руски император Николай II и неговото семейство. Той се намира в непосредствена близост до Ялта и разкрива красива гледка към кримските планини и бреговата линия.

Дворецът е шедьовър на архитектурата. Той е построен в неоренесансов стил, с просторни вътрешни дворове и флорентинска кула през 1866 г.

През 1945 г. в него отсяда американският президент Рузвелт, който участва в конференция на НАТО в Ялта. Днес Ливадия се използва като музей и място за международни срещи на високо равнище.

Дворецът Воронцов

Той е разположен в град Алупка и е едно от най-старите и най-големи царски имения в Крим. Построен е от 1828 до 1848 за принц Михаил Воронцов като негова лична лятна резиденция.

Воронцов е проектиран от архитекта на Бъкингамския дворец в стил тюдор. Най-голямата му забележителност е огромния му парк с уникални пейзажи, създадени от известен градинар.

Дворецът на Александър III

Наречен още Масандра, този дворец е един от най-красивите исторически паметници на Кримското крайбрежие. Намира се близо до Ялта, в отдалечен район, заобиколен от гора.

Той е построен през XIX век като резиденция за руския император Александър III. Уникалната му архитектура репликира стила на френските замъци. От 1992 г. в дворецът функционира като музей.

Замъкът Бахчисарай

Наричан още Хансарай, той се намира в град Бахчисарай. Построен е през 16 век и е използван като резиденция за кримските ханове. Това е единственият запазен пример за уникалната архитектура на Кримското ханство.

В момента замъкът е отворен за туристи като музей. В него има изложба на антични и огнестрелни оръжия, като могат да се видят и джамията, харемът, гробищата, както и жилищните помещения на хановете.

Църквата Форос

Форос, или Църквата на Възкресението, е исторически паметник, известен с живописното си местоположение. Тя е построена през 1892 г. с изглед към брега на Черно море от една 400-метрова скала.

По времето на Съветския съюз църквата е изоставена и затворена за посетители. През 2002 г. е открита отново. Днес това е едно от най-популярните места за сватби в Крим.

Крепостта на генуезците

Генуезката крепост в Судак е най-популярната туристическа атракция на източното крайбрежие на Крим. Тя е построена между 1371 и 1469 от генуезките колонисти като основна укрепена база на Кримския полуостров.

Крепостта е огромна, като дължината на стените й надвишава 2 км. 14 кули с височина до 15 метра са запазили автентичната си средновековна красота. Вратите на генуезката крепост са отворени за посетители през цялата година.

Никитската ботаническа градина

Това е една от най-старите ботанически градини в света. Тя е основана през 1812 г. от известния ботаник Кристиян Стивън. До 2012 г. общата й площ е над 1000 хектара.

В нея се намират научно-изследователски институт, център за фиданки и семена и огромен парк. Днес колекцията й се оценява на 28 000 растителни вида.

Вижте още: Седем от най-красивите ботанически градини

Малкият Ерусалим

Това е исторически район в Йефпатория, в рамките на който се намира невероятно разнообразие от културни, етнографски и сакрални обекти – джамии, арменска и православна църква, две синагоги и други.

По време на пролетното равноденствие Малкият Ерусалим е домакин на традиционни панаири и фестивали, където гостите имат възможност да се потопят в уникалната смесица от култури, наслаждавайки се на местни храни и вина, народни танци, традиционни занаяти, както и да си купят ръчно изработени сувенири.

Paradise парк

Наричат го още Айвазовски парк. Той се намира по стръмните склонове на планина, в малкия залив на град Партенит.

Посетителите му се наслаждават на грандиозни водопади, екзотични растения от цял ​​свят и прекрасни скулптури в древногръцки стил. 200-годишна маслинова горичка е връхната точка на Paradise park.