Азиатските индекси се повишиха за пръв път от четири дни насам от достигнатите си двуседмични дъна. Това се случи след ръста на щатските индекси и възстановяването на част от загубите от технологичните компании.

Инвеститорите пренебрегнаха данните за забавянето на ръста на китайската икономика до най-бавните й темпове от 18 месеца насам .

Акциите на SoftBank Corp., която притежава 37% от капитала на Alibaba Group Holding Ltd. поскъпнаха с 8.3%, след като Alibaba отчете пето поредно тримесечие на ръст в печалбата си.

Телекомуникационните компании отчетоха най-голям ръст сред индустриите.

„Инвеститорите са малко по-позитивни след данните за Китай“, коментира Питър Ешо, анализатор в Invast Securities Co., цитиран от Bloomberg. “Голямата новина е, че липсват негативни новини. Голямата карта в ръцете на инвеститорите е, че Китай ще обяви стимули за икономиката си следствие на слабото й представяне“, допълва още специалистът.

Индексът MSCI Asia Pacific добави 0.7% към стойността си до 138.11 пункта. Вчера показателя приключи при най-ниското си ниво от две седмици насам, с което загубата му от началото на годината възлиза на 2.9%.

Японският Topix добави 1.9% към стойността си, което бе най-голямото му повишение от два месеца насам. Хонконгският основен индекс се повиши с 0.5%, докато шанхайският загуби 0.2% от стойността си.

Китайската икономика отбеляза ръст от 7.4% на годишна база за трите месеца до март, което бе най-слабото й представяне от шест тримесечия. Резултатът се оказа обаче над средните очаквания на анализаторите за повишение от 7.3%. За сравнение през последното тримесечие на миналата година ръстът бе в размер на 7.7%.

„Данните за БВП на Китай не са лоши“, коментира Жиуей Жанг, икономист в Nomura Holdings Inc., цитиран от Bloomberg. „Индустриалното производство се подобрява леко и най-вероятно на пазара ще се породи дискусия, дали това е временно, или постоянно възстановяване. Според нас това е временно и ще видим отново забавяне на показателите през второто тримесечие, когато ще станем свидетели на по-нататъшни трудности за имотния сектор на страната“, смята още Жанг.

Индексът MSCI Asia Pacific е при ниво 12.5 пъти прогнозираните печалби, спрямо 15.7 за широкия щатски индекс S&P 500 и 14.3 за европейския Stoxx Europe 600 Index.