Рецептата за финансов успех е проста. Човек трябва да харчи по-малко, отколкото изкарва и да прави нещо практично с разликата. Ако това се прави отново и отново, финансовият успех ще бъде налице.

Предизвикателството обаче е да направим така, че това да се случва. Не е лесно и повечето от нас в крайна сметка се натъкват на някое и друго препятствие по пътя.

Много хора реагират на тези препятствия, като си намират извинение. Това извинения служи и за следващата грешка, и за тази след нея. Скоро извинението се превръща в „правило“, съгласно което те живеят живота си. За съжаление, това "правило" гарантира продължителна финансова нищета.

Има много извиненията, но най-често срещаните са седем. Ето ги и тях според Трент Хам, създател на сайта TheSimpleDollar.com.

"Само веднъж се живее!"

Старото извинение "само веднъж се живее" често се използва при импулсивно поведение. Най-лошото при това извинение е, че повечето от импулсите, които човек защитава, бързо се забравят.

Човек не трябва да живее скучен живот, за да бъде финансово отговорен. Просто трябва да имате желание да гледате как харчите пари и да избирате да не харчите за неща, които няма да си спомняте след няколко дни.

Може да се живее само веднъж, но това не е причина просто да гледате как парите ви изчезват. Подбирайте разходите си умно и ще имате страхотен живот и сега, и след време.

"Невъзможно е да се прогресира! Всичко е нагласено!"

Финансовото положение, в което се намирате, е резултат на направени от вас хиляди избори. Никой не ви кара да харчите пари за хобита или интереси. Никой не ви принуждава да правите импулсивни покупки.

Никой не изисква от вас да вземате рисковани решения относно кариерата си или да не полагате всички усилия в професионалния си живот. Ние избираме да правим всичките тези неща и когато правим тези избори, се сблъскваме и с последиците.

Ако откриете, че не получавате резултатите, които искате, първото място, където трябва да потърсите вината, е у себе си. Да вините другите или да крещите, че всичко е "нагласено", просто ви позволява да размахвате яростно юмруци, за да не ви се налага да погледнете у себе си.

"Всеки път, когато дръпна малко напред, се появява нещо!"

Животът е пълен със спешни случаи. Ако тези непредвидени случаи постоянно развалят плановете ви, тогава трябва да си направите различни планове – такива, които включват известно място за неочакваното.

Най-важното нещо, което хората могат да направят като първи финансов ход, е да заделят средства за непредвидени ситуации. Всеки трябва да има пари в спестовна сметка, а повечето експерти препоръчат натрупването на спестявания в размер на разходите ви най-малко за шест месеца. Това трябва да бъде основната ви цел.

"Разполагам с много време, за да се погрижа!"

Проблемът с това извинение е, че няма по-добро време от сега, за да спестявате за финансовите си цели, независимо от това какви са те. В момента, в който започнете да вярвате, че бъдещото ви „аз“ ще реши проблемите ви, по-трудно ще постигате всяка цел в живота си.

"Трябва да харча, за да съм в крак с другите и да изглеждам добре!"

Това е ефектът на светлината на прожекторите в действие. Освен ако не правите нещо наистина изключително (в положителен, както и в отрицателен аспект), няма да се различавате от тълпата. Харченето на пари, за да не изоставате от съседа, няма да ви спечели хвалби и допълнително внимание.

Вместо да харчите цяло състояние, "за да сте в крак с другите," търсете как можете да извлечете най-добра стойност от парите си, за да задоволявате нуждите си. Купувайте си функционални автомобили, които не изпъкват в отрицателна светлина, но издържат дълго време и са икономични. Никой няма да забележи, а портфейлът ви ще си отдъхне.

"Никога няма да изляза изпод тази планина от задължения!"

Когато взимате лоши финансови решения, а това е вашето извинение, всичко, което правите, е да гарантирате истинността на вашето твърдение. Ако продължавате да увеличавате планината си от задължения, така и няма да си дадете шанс да ги намалите.

Концентрирайте се върху това всеки месец да правите минималната вноска по всяко ваше задължение и да плащате допълнително по най-малкия ви дълг. Не след дълго този малък дълг ще изчезне, а планината от задължения ще изглежда все повече сякаш може да рухне.

"Инвестирането е прекалено рисковано! Само ще си изгубя парите!"

Повечето инвестиции извън спестовната сметка крият поне известен риск. Улвоката в случая е, че ако инвестирате в нещо извън спестовната ви сметка, вероятно няма да пипнете тези пари утре или следващата седмица, или дори година.

Това е така, защото повечето инвестиции извън спестовната сметка са дългосрочни. Освен ако не сте професионален дейтрейдър, няма да ви се налага да купувате и продавате всеки ден. Ще купите и ще чакате, докато или имате нужда от парите, или искате да смените инвестицията.

Това често отнема години, а понякога десетилетия. Не можете да преценявате риска въз основа н това какво се е случило вчера на борсата или дори какво се е случило миналата година.

Изводът: Не позволявайте на извиненията да ви водят. Всеки може да постигне финансов успех, като остави извиненията настрана и направи нови избори. Това може да означава да се освободите от някои от познатите неща, но след като веднъж сте свободни, ще имате нов живот пред себе си.