Доларът запази седемдневеното си поскъпване спрямо йената, което бе най-дългата печеливша серия от октомври 2012 г., преди очакваните днес данни, които според прогнозите се очаква да покажат подобрение на състоянието на щатската икономика.

Доларовият индекс на Bloomberg беше близо до най-високото си ниво на затваряне от две седмици, а лихвите по двегодишните щатски облигации нараснаха до най-високото си ниво от 2011 г. Икономисти прогнозират, че производството в района на Ричмънд бележи ръст през април.

Еврото запази петднeвния си ръст спрямо йената преди данни, които може да покажат, че потребителското доверие в еврозоната се е задържало на шестгодишнен връх. Австралийският долар се оттласна от двуседмичното си дъно преди очакваните утре данни за потребителските цени в Австралия.

Доларът остана почти без промяна на ниво от 102.64 йени в сравнение с вчера, след като бе поскъпнал с 1.1% в предходните седем сесии, което бе най-дългата му печеливша серия от осем дни преди 22 октомври 2012 г.

Доларът се търгуваше на ниво от 1.3795 спрямо еврото, в сравнение с 1.3793 вчера. Еврото пък се разменяше срещу 141.60 йени, в сравнение с 141.55, след като поскъпна с 0.6% в последните пет сесии.

Доларовият индекс на Bloomberg, който следи представянето на долара спрямо кошница от 10 основни валути, остана почти без промяна на ниво от 1 011.35 в сравнение с 1 011.50 вчера, което бе най-високото му ниво на затваряне от 7 април насам.

Индексът на фабричното производство на подразделението на Федералния резерв в Ричмънд, който покрива щатите Северна Каролина, Южна Каролина, Окръг Колумбия, Мериленд и по-голяма част от Западна Вирджиния, вероятно бележи ръст от до 2 пункта през този месец в сравнение с минус 7 в предходния, според осреднената прогноза на икономисти, участвали в проучване на Bloomberg. Оповестяването на стойността на индекса ще стане по-късно днес.

Икономисти, участвали в отделно проучване на Bloomberg, очакват Европейската комисия да обяви днес, че индексът на потребителското доверие в еврозоната се е задържал на минус 9.3 през този месец, което е най-високото му ниво от декември 2007 г.

Финансовите пазари във Великобритания, Германия, Хонконг, Австралия и Нова Зеландия днес отварят отново за първи път от 18 април насам.

В Австралия индексът на потребителските цени вероятно бележи ръст от 2.9% на годишна основа през първото тримесечие, ускорявайки се, в сравнение с отчетените 2.6% за предходния период, прогнозират икономисти. Официалните данни се очакват утре

От Централната банка на Австралия обявиха, че очакват инфлацията да се задържи около нейния таргет в следващите 2 години. Таргетът на банката е за средна годишна инфлация в размер на 2-3%.

Австралийският долар поскъпна с 0.3% до 93.52 щатски цента в сравнение с вчера, когато докосна нивото от 93.16 цента, което бе най-ниското от 8 април насам.