Доларът е поевтинял с около 7% през последните девет месеца без добра фундаментална причина за това, коментира анализаторът Рон Инсана от CNBC. Доларовият индекс се е понижил от 85 пункта през юли до около 79 пункта в края на миналата седмица.

И докато това не е някакъв съществен срив, налице е несъответствие в посоката на долара с пазарните условия, смята Инсана.

На фона на случващото се по света доларът би следвало да е по-силен спрямо останалите основни валути.

Щатската икономика е относително силна. Въпреки признаците на слабост, свързани до голяма степен с лошото време в САЩ през първите месеци, най-голямата световна икономика е силна и набира скорост.

Налице е добро възстановяване на пазара на труда. Това определено не е аргумент в полза на слабостта на долара.

Фед прибягва към ограничаване на стимулите, което е друг признак за доброто състояние на икономиката и би следвало да е в подкрепа на залените пари. Предстоят нови ограничения на стимулите на следващите срещи на резерва. В същото време Джанет Йелън заяви, че повишението на лихвите може да стартира по-рано от очакванията на пазара.

Инфлацията не е заплаха за щатската валута. Всъщност данните за инфлацията също са в подкрепа на зелените пари.

Балонизиращ бюджетен и търговски цефицит? На практика тези дефицити намаляват по-бързо от очакванията, като намаляват необходимостта от заемането на средства от чужбина. Това намалява рисковете от фискална криза в САЩ и е добър фактор за щатската валута.

Поевтиняващи щатски активи? Това е така, но обикновено води до насочване на инвеститорите към щатския долар, по подобие на случилото се през 2008 и 2009 година. В моменти на съществени за пазара трудности инвеститорите предпочетоха щатската валута.

Масирани разпродажби на щатски активи от чуждестранни инвеститори? Това е възможно да се случва, но най-вероятно ще е последвано от повишение на лихвите от страна на Фед, което ще е позитивно за долара и ще неутрализира негативния ефект от разпродажбите.

Предвид на гореописаните фактори няма основателна и фундаментална причина зад поевтиняването на долара, смята Инсана. Това води до няколко други възможности – геополитически рискове или рискове от рецесия за щатската икономика.

Геополитическите рискове са налице и те са свързани не само с Русия и Украйна, но още с Турция, Тайланд, Венецуела и ЮАР. Налице е също така напрежение между Китай и Япония.

Доларът би бил засегнат от подобни геополитически събития, само ако щатската икономика е сериозно засегната от подобни кризи.

Другият сценарий за поевтиняване на долара е свързан с очаквания за рецесия на щатската икономика, каквито изгледи и основания няма в момента.